Sula Fyrvokterbolig

DSC_0133

Sula fyrvokterbolig må være et av de mest eksotiske overnattingsstedene på Norgeskysten. Det ligger i skråningen nedenfor fyret, men høyt nok oppe til å trone over resten av bebyggelsen på øya. Utsikten er storslått. Og den er stadig skiftende. Her kan du tilbringe timer med å se utover havet og himmelen, som stadig skifter karakter, stemning og farge – fra idylliske solnedganger i alle sjatteringer av gull over et blikkstille hav til dramatiske skyformasjoner i grått på stormhimmelen.

IMG_0853

Bygget er selvfølgelig fullt av historie. Her bodde fyrvoktere og deres familier, fyrvokterassistenter og deres familier, og reserverassister – uten familie. Alle med hver med sin inngang,  hierarkisk bestemt: Fyrvokteren selv hadde to inngangsdører, slik at om det blåste for hardt fra mot den ene kunne han velge den andre. Han bodde i tillegg i den minst hardføre delen av huset. Reserverassistenten hadde ikke engang  vindfang foran sin enkle bolig på et rom og kjøkken. Fyret og vokterboligen ble bygget i 1909, og fraflyttet da fyret ble automatisert i 1974.  I mange år sto bygget og forfalt, men i 2003 ble det overtatt av Stiftelsen Sula Fyr, som har gjort et omfattende oppussingsarbeid.

Boligen er vernet og restaurert etter Riksantikvarens retningslinjer, og består av seks soverom med tilsammen 14 sengeplasser. To og to rom deler bad, og der er felles kjøkken og flere stuer. Du kan lese mer om boligen her.

kallholmen

På Sula er det aldri stille, og aldri kjedelig. Lyden av storhavet og bølgenes drønninger følger deg døgnet rundt, akkompagnert av fuglenes sang og skrik.

Her opplever du ekte vær, som skifter fra time til time. På avstand kan landskapet virke goldt, så mangfoldet av blomster og planter som trasser vinden og de karrige vekstforholdene overrasker.

Hvis du aldri har vært her, er det på tide å komme. Og hvis du har vært her før lengter du sikkert tilbake.

Ta kontakt hvis du ønsker å booke et rom i Sula Fyrvokterbolig. E-post: post@sulafyr.com. Tlf: 90533360

færing