Her er en oppskrift med linser som stammer fra det minoiske samfunnet på Kreta. Den minoiske kulturen hadde sin storhetstid cirka år 2000 til 1400 før vår tid. Dette er en oppskrift med linser som ble gjenskapt av arkeologer som gjorde utgravinger på Knossos. Er det ikke helt utrolig at man ikke bare vet hva slags mat folk spiste for tusenvis av år siden, men også hvordan matvarene ble komponert i oppskrifter?

En annen god oppskrift med linser er denne libanesiske linsegryta. Men den er kanskje noe yngre…

 

Minoisk oppskrift med linser:

2,5 dl brune linser
Ca 8 dl vann
Tre laurbærblad
Tre ss knust korianderfrø
Tre fedd hvitløk, finhakket
To-fire spiseskjeer honning
Olivenolje
Salt

Legg linsene i bløt i en halv time, og skyll godt. Stek hvitløk myk i olivenolje på middels varme. Tilsett koriander og laurbær i noen sekunder, for å frigjøre smaken. Tilsett linser, vann og en liten klype salt. La linsene småputre under lokk i ca 50 minutter, tilsett eventuelt mer vann. Det er veldig stor forskjell i koketiden på linser, så man må smake seg fram. Smak på flere linser, da det kan også variere. Linsene skal være mye, helt uten krønsj! Når linsene er ferdigkokte, siles nesten alt vannet av (la være igjen bittelitt). Rør inn honning. Prøv med to spiseskjeer først, og smak til med mer om du ønsker mer sødme. La stå i minst 15-20 minutter, så smakene får sette seg. Varm opp like før servering.

Du kan spise linsegryten som den er eller bruke linsene som en saus på ris eller byggryn.

Linser, bønner og kikerter er alle gode og bærekraftige proteinkilder, som er mye brukt i Middelhavskost. Det er en av årsakene til at dette kostholdet rangeres som verdens sunneste. Les mer om Middelhavsmaten her.

sunnere kosthold

Nyhet!

BINGO FOR SUNNERE KOSTHOLD

Ønsker du å spise sunnere, men føler at det skorter på gjennomføringsevnen?

Har du det litt som Peer Gynt: tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!

Trenger du et lite spark bak for å ta de sunne valgene?

Da er bingo for sunnere kosthold noe for deg! For bare kr 129 får du et bingobrett hvor hvert felt rett og slett er et sunt matvalg. Det fungerer som en motiverende sjekkliste.

Klarer du å krysse av alle feltene på ei uke?

WOW! Da har du virkelig gjort noe kroppen din vil belønne deg for med mer overskudd og energi. Powerwoman! 👍🏻