Hvis du nevnte bedre tarmhelse for ti år siden, var det knapt noen som forsto hva du pratet om. I dag vet vi at god tarmhelse også henger sammen med immunforsvar, mental helse, overvekt og autoimmune sykdommer – for å nevne noe.

En god og balansert tarmflora er alfa og omega for at du skal føle deg vel. Og den gode nyheten er, at du enkelt kan påvirke tarmfloraen selv. Men vi er mer enn tarm! Du kan ikke bare lange innpå pre- og probiotika og regne med å bli supersprek og aldri ha noen helseplager whatsoever.

Slik får du bedre tarmhelse:

1. Spis sunt og variert. Kroppen trenger å få dekket sitt behov for karbohydrater, protein, fett, vitaminer og mineraler.

2. Ikke spis på farten. Fordøyelsessystemet jobber best når du er avslappet. Kos deg med maten. Kjenn på smakene, nyt. Tygg.

3. Velg fullkornsprodukter. Ikke bare trenger tarmen fiber, hele kroppen trenger mineraler og vitaminer. Innholdet av disse næringsstoffene er betydelig høyere i fullkorn.

4. Spis fargerikt. Fytokjemikalier, som gir farge til grønnsaker, frukt og bær, styrker både tarmhelsa og kroppen ellers.

5. Spis fermentert mat. Yoghurt naturell, kefir og lagrede oster inneholder bakterier tarmen elsker. Kalsium er viktig blant annet for nervefunksjonen.

6. Reduser inntaket av ultraprosessert mat, som pølser, kjøttpålegg, fiskepudding og andre matvarer som du ikke kunne ha laget på ditt eget kjøkken.

7. Reduser stress gjennom for eksempel meditasjon, yoga eller en tur i naturen. Hjerne og tarm er forbundet via vagusnerven. Stress kan påvirke tarm og fordøyelse.

8. Drikk vann. Sååå lett å glemme. Men vann er nødvendig for at fordøyelsen skal fungere godt.

Bedre tarmhelse med Middelhavskost

Middelhavskost gir bedre og mer variert tarmflora og reduserer betennelsestilstander i tarmen, viser blant annet denne studien.

Trenger du et lite kick for å styrke tarmhelsen og føle deg enda sunnere?

Jeg har laget nettkurset Middelhavskost på norsk, for å gjøre det enkelt for deg å spise sunt. Ikke bare til middag, men alle dagens måltider. Tarmen din vil belønne deg! Les mer her.