Sunn mat, men ikke hele tiden – det er helt greit å skeie ut. En grei retningslinje er at 80 prosent av kostholdet ditt består av sunn mat, mens 20 prosent kan romme usunn mat.

Vi har alle vært der: Vi skal holde en eller annen diett, enten det er for å bli slank eller for å bli sunn. Det går riktig greit noen uker, men så er vi invitert i middag, eller skal på en reise, eller bare får sånn helt desperat lyst på en pølse med brød. Et eller annet som gjør det vanskelig å holde seg til den normale sunne middagen med kokt torsk og masse grønnsaker. Så blir kvelden med pizza og øl etterfulgt av baguette til frokost, sjokolade til lunsj og posesuppe med bacondryss til middag. Siden du først har «sprukket» kan du jo likegodt fortsette. Dietten er ikke glemt, og du får dårlig samvittighet bare av å tenke på den. Det virker helt uoppnåelig å skulle begynne på´n igjen, eller du tenker du må vente en uke eller to, for å motivere deg og imellomtiden skal du virkelig spise det du har lyst på. Snart skal du jo ta deg sammen og begynne å spise sunt, igjen…

For de fleste av oss, er det umulig å skulle spise etter en «plan» resten av livet. 80-20 høres ut som en plan, men det er det ikke. Det betyr at i hovedsak holder du deg til et sunt kosthold med masse grønnsaker, grove kornprodukter, og gode protein- og fettkilder – og så kan du nyte en sjokolade, en burger eller et par halvlitere en gang i mellom. Eller kjedelig sagt: Sunn i uka, skeie litt ut i helgene.

80 % sunn mat, 20 % usunn mat i praksis:

Nå er det slettes ikke meningen at du skal begynne å fintelle kalorier! Men jeg tar utgangspunkt i kaloriintaket (energiinntaket) for å illustrere hva 80-20 vil si i praksis.

Si at du spiser cirka 2500 kalorier om dagen. 80 prosent av dette er 2000 kalorier. Det betyr at du har 500 kalorier som kan være «usunne».  Eller 3500 i løpet av ei uke.

Her får du en liste over kaloriinnholdet i endel usunne matvarer, bare for å gi deg en pekepinn:

400 gram Grandiosa: 800 kal

En burger (100 gram) med tilbehør: 500 kal

Pølse med brød (avhengig av type): cirka 250 kal

En pose potetgull (240 gram): 1400 kal

Et stykke sjokoladekake (200 gram): 700 kal

100 gram smågodt: Cirka 400 kal

En liten sjokolade (40 gram): 200 kal

En berlinerbolle: 400 kal

En flaske vin: 500 kal

En halvliter: 200 kal

1/2 liter cola: 200 kal

Du har altså ganske mye å gå på, uten at du trenger føle et snev av dårlig samvittighet! Fordi dette ikke er et strengt regime, er det også mye lettere å leve etter. Noe annet er, er når du spiser sunt og balansert mesteparten av tiden, blir det mye mindre fristende med sjokoladestykket eller burgeren, særlig fordi den ikke er «forbuden frukt».

sunnere kosthold

Nyhet!

BINGO FOR SUNNERE KOSTHOLD

Ønsker du å spise sunnere, men føler at det skorter på gjennomføringsevnen?

Har du det litt som Peer Gynt: tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!

Trenger du et lite spark bak for å ta de sunne valgene?

Da er bingo for sunnere kosthold noe for deg! For bare kr 129 får du et bingobrett hvor hvert felt rett og slett er et sunt matvalg. Det fungerer som en motiverende sjekkliste.

Klarer du å krysse av alle feltene på ei uke?

WOW! Da har du virkelig gjort noe kroppen din vil belønne deg for med mer overskudd og energi. Powerwoman! 👍🏻