Hva har søvnproblemer med kosthold og ernæring å gjøre? Masse! Dårlig søvn, særlig for lite søvn, endrer hormonbalansen i kroppen. Blant annet kan det øke nivået av sulthormonet ghrelin, og gjøre at du får økt apetitt. Samtidig synker produksjonen av hormonet adiponectin, noe som stimulerer til økt lyst på søt og fet mat. Mennesker som sover under 7 timer i døgnet, har høyere inntak av fett. Også stresshormonet kortisol øker, noe som igjen får nivået av insulin til å øke, noe som kan føre til diabetes type 2. Høyt kortisol kan også påvirke stoffskiftet. Jeg skal skrive mer om dette med kosthold og søvn seinere, men i første omgang vil jeg dele noen tips til deg som har søvnproblemer.

Det er lett å venne seg til dårlig søvnkvalitet – og først få øynene opp for hvor mye bedre livet er etter å ha opplevd en god natts søvn!

Her er 12 tips til deg med søvnproblemer som burde sende deg vel inn i drømmeland:

1. Gi soverommet en grundig opprydning og en god vask – inklusive gardiner og tepper. Det er lett å tenke at man skal lukke øynene til rot og støv, men det er når vi sover – eller prøver å sove – at vi er ekstra følsomme for omgivelsene, og særlig negativ energi som samles i rot. Hvis det har samlet seg bunker med klær eller annet rot du ikke orker å rydde før du legger deg bør du bære det inn på et annet rom.

2. Gjør det til en vane å henge ut dyna til lufting hver dag. Vask også dyne og pute jevnlig. Hvis ikke dyna og hodeputa kan vaskes på minst 60 grader kan du legge de i fryseren (-20 grader) i 24 timer for å drepe midd, som så kan støvsuges bort.

3. Luft ut skikkelig hver dag. Du kan klappe kraftig med hendene i hjørnene i rommet, synge et «om» eller brenne salvie for å fjerne negativ eller stagnert energi. Dette er særlig viktig hvis noen som sover her har vært syke eller hvis du har kranglet med partneren din i dette rommet.

3. Finn frem teppebankeren, bær madrassen ut og gi den en skikkelig omgang. Også deilig for å få ut aggresjon! Hvis dette ikke er mulig, kan du drysse havsalt eller Himalayasalt på madrassen, la stå et par timer så saltet får suge til seg fuktighet og dårlig energi, og så støvsuge. Husk også å snu madrassen jevnlig.

4. Pc og fjernsyn hører ikke hjemme på soverommet. Det kan være fristende å ligge i senga og chatte på Facebook eller se en god film, men har du søvnproblemer er det viktig at soverommet assosieres bare med det å hvile og å sove. For noen er soverommet eneste mulighet for hjemmekontor. Pc´n må skrus av, og helst legges inn i et skap eller ned i en skuff når du er ferdig med å jobbe. Samme gjelder papirer, bøker og notater. Prøv å holde pulten helt fri for alt som forbindes med jobb eller studier.

5. Ha minst mulig ting og møbler på soverommet. Hiv ut alt som ikke brukes. Jeg hadde en stor bokhylle på soverommet, men sover mye bedre etter at den ble flyttet. Når det gjelder soverom er det kun en stil som gjelder: minimalistisk!

6. Pass på at du ikke har en lampe rett over hodet når du sover. Ikke lad telefonen, pc´n eller padda di på soverommet, og bruk helst en vanlig vekkerklokke i stedet for telefonen. Slik minimaliserer du stråling.

7. Unngå å henge speil slik at det reflekterer senga, eller helst unngå fullstendig. I følge den kinesiske tradisjonen feng shui, som handler om å skape god energi i omgivelsene dine, vil speil på soverommet skape ubalanse, som vil føre til urolig søvn.

8. Ha en penn og en notatbok liggende på matbordet. Hvis du plutselig kommer på noe viktig når du har lagt deg kan du notere det ned her.

9. Folk flest sover best når kroppen ligger parallelt med nord-sør-aksen. Snu senga hvis du kan, og se om dette kan påvirke søvnkvaliteten.

10. En vannåre under huset kan ødelegge nattesøvnen for beboerne. En kvistgjenger kan påvise vannåre. Noe av det som kan hjelpe er en matte av rågummi under senga.

11. Bra sex…Menn sovner lettere enn kvinner fordi de bokstavelig talt tømmer seg for energi i form av ATP. Men bra sex, alene eller med en partner, funker avslappende for kvinner flest…

12. Be en bønn, takk for alt du er takknemlig for og be hvem-du-nå-tror-på beskytte deg i søvnen. Så kan du hengi deg til puta og madrassen, og overlate bekymringene til din beskytter.