Et kosthold som bidrar til stabilt blodsukker er ekstra viktig for deg som har høyt eller lavt stoffskifte. Stoffskiftesykdom øker risikoen for både metabolsk syndrom og diabetes type 2.

Karbohydratene i maten vi spiser brytes ned til sukkermolekylet glukose i fordøyelsesprosessen. Glukose blir så tatt opp i blodet og fraktet ut til cellene for å brukes som energi. Når vi snakker om blodsukker, mener vi altså mengden glukose i blodet. For at cellene skal kunne ta opp glukose, trenger vi insulin. Insulin lages i bukspyttkjertelen. Når blodsukkeret er høyt, vil bukspyttkjertelen lage mye insulin, mens produksjonen går ned når blodsukkeret er lavt.

Både høyt og lavt stoffskifte kan gi høyere blodsukker enn normalt, noe som betyr at bukspyttkjertelen må jobbe hardere for å få sukkeret ut av blodet og inn i cellene. Til slutt risikerer man at den er så «sliten» at den ikke klarer å lage det insulinet kroppen trenger. Det er dette som er diabetes type 2.

Hvordan kan du stabilisere blodsukkeret?

Raske karbohydrater; som kaker, boller, loff og hvit ris, gir en rask og høy stigning i blodsukkeret, med påfølgende brått fall. Du bør altså unngå dette til hverdags.

Prøv å inkludere mest mulig av følgende i kostholdet:

  • Grove kornprodukter. Velg det groveste brødet (eller bak helst selv), fullkornspasta og naturris. Bruk gjerne bokhvete eller byggryn istedet for ris. 
  • Rikelig med frukt og grønnsaker. Tenk at halve fatet, uansett måltid, bør bestå av noe grønt.
  • Nøtter, mandler og frø. Spis som snacks, eller bruk i salater.
  • Linser, bønner og kikerter. Bruk som tilbehør til middag istedet for potet, eller i salater og supper.

Ønsker du flere råd om kosthold for deg med lavt eller høyt stoffskifte?

 

Stoffskifte i balanse

FÅ MINE FEM BESTE TIPS FOR Å LEVE BEDRE MED STOFFSKIFTESYKDOM.

 

Ved å legge igjen din epostadresse godtar du også at jeg kan sende deg nyhetsbrev med info og inspirasjon.