Ekte gresk tzatziki… Er det en dipp? En salat? En saus? I Hellas kalles dette meze, altså en smårett, som typisk serveres sammen med mange andre småretter, enten som et måltid i seg selv, eller i forkant av et større måltid. Gjerne med brød du kan dyppe. Jeg elsker ekte gresk tzatziki som tilbehør til grillet fisk eller kjøtt, og den er uunnværlig når for eksempel tourlou (gresk rattaouille), papoutsakia (fylt aubergine) eller ulike retter med bønner står på middagsbordet. Har du foresten prøvd en spiseskje eller to tzatziki oppå spagetti bolognese?

Finnes det en ekte gresk tzatziki? Tja, akkurat som all annen mat, er det vel litt opp til den enkelte kokk eller kokke. Noen foretrekker å skjære agurken i biter framfor å raspe den. Min tidligere svigermor tilsatte alltid en dæsj olivenolje – og det har jeg fortsatt med. Noen liker å ha i litt finhakket mynte eller dill.

Det som derimot ikke er ekte gresk tzatziki, er mange av de ferdigproduktene som selges i matbutikkene, hvor hovedingrensiensen er rapsolje… Ekte gresk tzatziki lages av gresk yoghurt, agurk og hvitløk.

Mange tror tzatziki tar lang tid å lage, og at du må sile yoghurten først. Så lenge du bruker gresk yoghurt er dette helt unødvendig. Du lager ekte gresk tzatziki på ti minutter.

Tzatziki er en typisk sommerrett, for det er da kjøkkenhagene bugner av agurk. Dessuten smaker den ekstra godt en varm sommerdag!

Slik lager du tzatziki:

  • En liter gresk yoghurt
  • En stor agurk
  • To fedd hvitløk, finhakket
  • En klype salt
  • En dæsj olivenolje
  • To spiseskjeer finhakket dill (hvis du vil)

Rasp agurken og klem forsiktig ut vannet. Selv synes jeg ikke det gjør noe om noe vann blir med. Bland med yoghurt, hvitløk, salt, olje og dill.

Og da er det bare å kose seg!

PS: Tzatziki passer veldig godt til flere av de rettene du finner i oppskriftsheftet med Middelhavsmiddager (last ned under).

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).