Har du en hemmelig kjærlighet til ultraprosessert mat? Jeg må innrømme at jeg har en svakhet for Dr. Oetkers pizza, og er temmelig skuffet over at min egen, hjemmelagede aldri smaker sååå godt!
Matindustrien vet nemlig akkurat hvordan produktene må lages, for at vi skal digge de. Og gjerne bli avhengig. Kombinasjonen av sukker (eller fint mel) og fett viser seg å utløse feelgood-hormonet dopamine på samme måte som nikotin eller alkohol, mener internasjonale forskere.
Det forbauser meg ikke! Som tidligere røyker og snuser, vet jeg at jeg lekende lett også kunne bli avhengig av croissant, kjøpepizza og chicken nuggets. Av en eller annen grunn føler jeg meg fullstendig trygg på at jeg kan spise gulrøtter, torsk, kylling og blomkål – ren mat, altså – uten å bli hekta.
Forskerne mener at kombinasjonen av ulike tilsettingsstoffer også er med på å bidra til avhengighet (uten ennå å vite sikkert hvilke stoffer og kombinasjoner det er). Men vi vet jo at for eksempel glutamat (e621, Gastromat krydder) er et tilsettingsstoff som gir maten umamismak og dermed gjør at den smaker «bedre».
Barn som er hekta på mat
Etter å ha sammenliknet over 230 studier fra 36 land, konkluderer forskerne med at hele 14 prosent av den voksne befolkningen og 12 prosent av barn er avhengige av ultraprosessert mat. Det betyr at vi ikke klarer slutte, at vi spiser etter at vi er mette og får sug og abstinenssymptomer hvis vi ikke har tilgang på disse matvarene.
Det som er skremmende er at sigaretter, snus og alkohol kan vi velge å unngå, mens mat må vi ha for å leve. Ferdigmaten er så mye billigere enn rene råvarer, at for mange familier er dette det eneste alternativet.
Vi får et klasseskille, hvor familier med dårlig råd eller liten bevissthet rundt farene ved å spise ultraprosessert mat, rett og slett spiser på seg helseproblemer.
Og visste du at vi ser ut til å spise flere kalorier (=legger på oss) av ultraprosessert mat?
HER ER MINE TIPS TIL HVORDAN DU KAN SPISE MINDRE ULTRAPROSESSERT MAT.
Middelhavsdietten
I Norge er rundt 60 prosent av den maten vi kjøper ultraprosessert mat. Vi har det som defineres som et vestlig kosthold, som altså innebærer mye ferdigprodukter og høyt inntak av kjøtt (særlig bearbeidede kjøttprodukter). Vi spiser lite grønnsaker i forhold til befolkningen i Middelhavslandene – i enkelte land spiser de tre ganger så mye som oss!
Dette er i sterk kontrast til Middelhavskosten. Her handler det om mat laget fra bunnen av rene råvarer, lite kjøtt og masse grønnsaker. Og det er dette som gjør at Middelhavsdietten gang på gang kåres til verdens sunneste kosthold.
Sunn, naturlig mat for deg og familien
- Har du hatt lyst til å prøve Middelhavskosten lenge, men ikke visst hvor du skal starte?
- Ønsker du å spise mindre ultraprosessert mat, men synes det virker komplisert?
- Har du lyst til å lage deilig og sunn mat til deg og de du er glad i, uten å bruke timesvis på kjøkkenet og slite med vanskelige oppskrifter?
Jeg har gjort det KJEMPEENKELT for deg:
- I denne e-boka får du alle oppskriftene du trenger til frokost, lunsj og middag i 14 dager.
- Handleliste til hver oppskrift.
- Matplan som du selv fyller ut, utfra hvordan det passer best for deg og familien de neste ukene.
- Ukompliserte oppskrifter med ingredienser du får kjøpt på nærbutikken, slik at du kan være sikker på at dette får du til.
E-boka laster du ned med en gang du har betalt. Hvis du skulle få problemer med nedlastingen, sender du bare en epost til tove@tovececiliefasting.com, så hjelper jeg deg.
To uker med Middelhavskost (e-bok) kr. 350