Denne oppskriften på julesylte har fulgt meg siden 1993. Jeg var nygift, og skulle feire første jul i Hellas med min greske familie, og da skulle det være norsk julemat! Ikke fantes internett og ikke hadde jeg norsk kokebok, så jeg ringte rundt til venner og familie for å få gode oppskrifter. Jeg kunne ikke gresk, heller, men hos slakteren hang det en tegning av en gris og med navnet på de ulike delene av dyret så det var bare å peke. Du trenger altså et sidestykke uten bein, og i Hellas og Spania får du det du trenger når du ber om panceta.

Denne julesylta er alltid blitt vellykket, og jeg har laget den nesten hvert år siden.

Dette trenger du for å lage enkel julesylte:

Et ribbestykke (sidestykke), cirka 2,5-3 kilo, uten bein

Salt, pepper,

En pk gelatinpulver, cirka 25 gram

Hyssing

Lake:

4 liter vann

4 dl salt

2 ss pepperkorn

1 ss nellikspiker

2 laurbærblad

Slik lager du julesylte:

Gni inn kjøttstykket med salt og pepper. Dryss gelatinpulveret over innsiden. Brett kjøttstykket i to, eventuelt rull det sammen så godt du kan, og surr det godt med hyssing. Kok i rikelig med vann i tre timer.

Bruk en hullsleiv til å løfte kjøttstykket ut av gryta, og legg i et dørslag så det kan renne av seg. NB! Ikke kast kokevannet – her har du nydelig kraft som du kan koke surkål i, eller bruke til en suppe. Jeg lager alltid en grønnsakssuppe dagen etter at jeg har kokt julesylta: Jeg koker grønnsaker møre, tilsetter salt og pepper, og moser med stavmikser.

Nå pakker du inn kjøttsykket i et rent kjøkkenhåndkle, og deretter rikelig med avispapir eller kjøkkenpapir. Legg i press over natta. Det enkleste er å legge det innpakkede kjøttstykket på et brett mot en vegg, og masse tunge bøker oppå, som kan «lene» seg mot veggen.

Julesylte

Pakk ut kjøttstykket.

Bland sammen ingrediensene til lake i en stor balje eller bøtte. Legg kjøttstykket oppi. Dekk med lokk, eventuelt folie, og sett på et kjølig sted, for eksempel på balkongen. OBS! Hvis du risikerer at katter, fugler eller andre dyr lar seg friste av julesylta, må du legge noe tungt oppå lokket, så de ikke klarer få det opp.

Etter fire dager kan du ta julesylta ut av laken. Nå er den ferdig. Pakk inn i sølvfolie og oppbevar i kjøleskap. Serveres kald i tynne skiver, men er også utrolig god når den stekes.