Dette enkle spørsmålet er ofte vanskelig å svare på. Kanskje du ikke er sulten, men bare har lyst på noe godt. Eller klokka er 17, og da spiser du og familien alltid middag. Eller kanskje du er på slankekur, og spiser fordi at nå er det endelig gått tre timer siden sist. Eller det er fredagskveld, og da unner du deg alltid noe ekstra til Gullrekka.

Hadde jeg spurt om du var tørst, hadde du sikkert hatt et klart svar. Ja eller nei.

Kroppen har et finurlig system for å varsle om at nå trenger den mer væske. Men akkurat som kroppen varsler tørst, har den også et avansert system for å varsle ikke bare sult, men også metthetsfølelse. Likevel har mange av oss problem med å kjenne både sult og metthet.

Vi samles rundt matbordet, og spiser fordi det er hyggelig og fordi det smaker deilig. Synet og lukta av noe du liker godt, minner om en positiv opplevelse og du spiser for å få den samme gode følelsen på nytt. Fra utallige forsøk på å slanke meg, husker jeg at sultfølelsen ble fullstendig overstyrt av hva som var «forbudt» og «lov». Jeg kjente ikke etter om jeg var mett, men spiste de tilmålte kaloriene.

Etter å ha tatt bachelor i ernæring, ble jeg merkelig nok mindre opptatt av av hva jeg spiser. Det er kanskje riktigere å si at jeg ikke stresser så mye som før. Og det gjør det lettere å lytte. Nå for eksempel, hvor jeg i huj og hast måtte kjøre til Oslo, og spiste bensinstasjonmat både på turen opp og ned, føler jeg at kroppen roper på grønnsaker. Drømte om en saftig salat i natt, så i dag ble det salat til frokost.

Hva med deg – synes du det er vanskelig å lytte til kroppen? Legg gjerne igjen en kommentar i feltet under.

Hvis du ønsker å laste ned gratis minikurs i ernæring kan du legge igjen din epost-adresse under. Da får du også beskjed om når vi åpner for påmelding til Ernæringsfakta, et kurs i sju moduler om kroppens ernæringsbehov. Her får du også lære mer om kroppens varslingssystem for sult og metthet.

Kryss av her for å godkjenne at jeg sender deg informasjon om kurs i ernæring.

Du kan når som helst melde deg av.

Personvernerklæring