Et spørsmål jeg ofte får er om et vegansk kosthold er sunt. Svaret er ja. Og nei. Det kommer an på hva du spiser.

Den største tabben mange som går over til et vegansk kosthold gjør, er å velge erstatningsprodukter for for eksempel pølse, kjøttkaker og ost. Mange av disse produktene er basert på stivelse, sukker, soya, salt og tilsettingsstoffer, og har veldig lite næringsinnhold. Du blir mett, kanskje smaker også maten godt, men du får rett og slett ikke i deg det kroppen trenger av vitaminer og mineraler. Et annet eksempel er rismelk, havremelk og mandelmelk, som inneholder minimalt med ris, havre og mandler, men veldig mye sukker og ofte veldig mye olje.

Det sier også seg selv, at selv om cola, potetgull og pizza uten ost er vegansk, er det ikke spesielt sunt.

Kan et vegansk kosthold være skadelig?

I tillegg innholder veldig mange vaganske erstatningsprodukter for kjøtt tilsettingsstoffer som skader tarmhelsen, da særlig karragenan (e470), karboksymetylcellulose (e466, e467) og polysorbat (e433). Det er viktig å være klar over at når myndighetene godkjenner tilsettingsstoffer i mat, tas det (foreløpig forhåpningsvis) ikke hensyn til om stoffene kan virke ødeleggende på tarmen.

Det er særlig viktig å være klar over dette hvis du allerede har helseutfordringer, som for eksempel lavt eller høyt stoffskifte. Å styrke tarmhelsen er nemlig noe av det viktigste du kan gjøre for å bedre stoffskiftefunksjonen.

Ja, et vegansk kosthold kan også være supert!

Et plantebasert kosthold er i utgangspunktet megabra, og selv er jeg absolutt tilhenger av å fråtse i grønnsaker, kornprodukter og belgfrukter. Så lenge du har et bevisst forhold til kostholdet ditt, får du i deg nok av både protein, karbohydrater og fett – samt alle vitaminene og mineralene.

Det eneste vitaminet du ikke kan få vegansk er B12. Vi er født med et ganske bra lager, men det er individuelt hvor lenge dette kan vare. Symptomer på mangel kan være langvarig utmattelse, nerveskader og endringer i psyken. Hvis du planlegger å bli gravid, MÅ du få sjekket din B12-status og antageligvis også ta tilskudd. Barnet ditt får B12 gjennom deg, og kan få varige hjerneskader om hun ikke får dette viktige vitaminet.

Jernmangel er mer utbredt blant personer som ikke spiser kjøtt, men det er ikke noe problem å få i seg nok jern i et vegansk kosthold – les mine tips HER.

Sjekk ut disse sunne, veganske oppskriftene:

 

 

Tourlou – gresk grønnsaksgryte

Stekt grønnkål med rosmarin

Kikertpannekaker med bønnestuing

Gresk bønnesuppe – fasoulada

Grønne bønner i tomatsaus

 

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).