Ønsker du å spise sunnere i 2020? Det gjør jeg, også. Selv om jeg er ernæringsfysiolog, betyr det ikke at jeg har alt på stell hele tiden! Det er lett å skli ut. For mitt vedkommende betyr det altfor mye brødmat. Nå er det ikke nødvendigvis et godt grovbrød som er problemet, grove kornprodukter er et must når du vil spise sunnere, men det som havner oppå…

Den største tabben mange av oss gjør når vi bestemmer oss for å spise sunnere, er å bestemme oss for å kutte ut alt som ikke er sunt, uten å planlegge noe du kan erstattet det med. Dermed blir det så vanskelig å holde den nye dietten, at du raskt er tilbake til der du startet.

Mitt viktigste råd for å spise sunnere er:

Legg til, ikke trekk fra!

Fokuser på all den gode maten som også er sunn, så er det mye lettere å styre unna fristelser. Det gjelder ikke minst hvis du ønsker å gå ned i vekt: Stell pent med kroppen din, gi den masse næringsstoffer, vitaminer og antioksidanter før du begynner å tenke på å redusere kaloriinntaket. Kanskje det ikke blir nødvendig?

Husker du Grønnsakspisesangen? Den som spiser pølsemat og kjøttmat hele dagen, han blir så doven og så lat og veldig mett i magen…

Den enkleste, letteste og kjappeste veien til å føle seg lettere, få mer overskudd og energi og mindre sug etter usunn mat, er ved å gi kroppen et solid påfyll av frukt og grønt (altså fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter).

Start dagen med en smoothie, så får du i deg masse grønnsaker og frukt i en porsjon. Lag en stor mugge, og fyll et Norgesglass og ta med på jobb. Jeg tilsetter gjerne litt linfrøolje (for omega 3) og fersk ingefær (som virker betennelsesdempende).

Planlegg vegetarmiddag to ganger i uka. (Med planlegg mener jeg at du vet hva du skal lage og hva du trenger før du står i butikken). Hva med gresk bønnesuppe? Eller en god salat av bulgur og bønner?

Prøv om du kan fylle halve tallerkenen med grønnsaker, enten den andre halvdelen er middagsmat, pizza eller brødskiver.

Most avokado og hummus (kikerter most med olivenolje, hvitløk, sesampasta og persille) er ypperlig pålegg.

Nøtter, mandler og tørket frukt er bra snacks. Det samme gjelder hjemmepoppet popkorn (som et alternativ til potetgull).

Gresk yoghurt eller yoghurt naturell (den greske har lavere innhold av laktose, hvis du tåler det dårlig), eventuelt cottage cheese, med masse bær kan stille søtsuget.

Fyll opp med gode urteteer. Urter kan virke betennelsesdempende, redusere stress eller gi energi.

Til slutt: Vær snill med deg selv! Ikke vær for streng.  Spis den sjokoladen eller den posen med potetgull du har lyst på og NYT.

Hvis du føler deg skikkelig tung og uggen etter juledagene, så kanskje det kan friste å kickstarte 2020 med en detox? Sjekk guiden min HER.

28 Kommentarer

 1. cialis online free shipping

  Svar
 2. isotretinoin worldwide no rx by money order

  Svar
 3. I like what you guys tend to be up too. Such clever work and coverage!
  Keep up the awesome works guys I’ve incorporated you guys to my personal blogroll.

  Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.