Trenger du å få mer energi? Føler du generelt at du mangler overskudd? Er det et ork å komme seg opp av sofaen for å gjøre noe mer spennende enn å se på Netflix?

Hva du spiser har selvfølgelig alt å si for hvor energisk du føler deg, ettersom kroppen bruker maten til å produsere energi.

Unngå raske karbohydrater

Kroppen er konstruert slik at karbohydrater er førstevalget når den skal lage energi. Såkalte enkle karbohydrater, som sukker, brytes enkelt og raskt ned av kroppen og tas raskt opp av blodet før det føres inn i cellene. Slik vil en brus med ekte sukker eller en sjokolade gi deg et instant energikick.

Dessverre er det slik at «what goes up, must come down». Enkle karbohydrater gir ikke bare rask økning av blodsukkeret og et energikick, men også et hurtig blodsukkerfall, med et energinivå som føles enda lavere enn før. Nå kan det føles fristende å ta en ny brus, sjokolade eller kakestykke, men gjentar du denne prosessen dag ut og dag inn, sliter du ut kroppen. I verste fall vil dette lede til diabetes type 2.

Når du får lyst på noe søtt, er det ofte fordi kroppen trenger energi. Hvis du har stadig søtsug, kan du også lese dette blogginnlegget med tips for å døyve søtsuget.

Når du gir kroppen komplekse karbohydrater, fungerer dette nærmest som en energipumpe: Du får et stabilt og jevnt energinivå.

Spis «slow carb» for å få mer energi i hverdagen:

 • Grovt brød
 • Fullkornspasta
 • Brun ris
 • Havregryn/havregrøt
 • Byggryn
 • Frukt
 • Grønnsaker

Hvis du spiser glutenfritt er det viktig å unngå disse glutenfrifellene.

Du trenger nok vitaminer og mineraler

For at kroppen skal kunne omdanne maten til energi, er den avhengig av en rekke vitaminer og mineraler. Hvis du føler at du bør få mer energi, bør du sørge for at godt inntak av følgende:

Jern – det får du fra blant annet grove kornprodukter, kjøtt, belgfrukter, spinat, grønnkål og nøtter. Kalsium kan redusere jernopptaket. Unngå ost på brødskiva eller melk ved siden av, hvis du har jernmangel. For å øke jernopptaket fra vegetabilske matvarer, trenger du også vitamin C. For eksmepel paprika eller tomat på brødskive, en dæsj sitronsaft over linsegryta eller et glass appelsinjuice ved siden av.

B-vitaminer – finnes i de fleste matvarer, med unntak av B12, som bare finnes i animalske produkter. I motsetning til de andre B-vitaminene, lagres B 12 i kroppen. Hvis du er veganer bør du sjekke ditt nivå av B12 hos lege. Hos eldre er B12-mangel relativt vanlig, og kan skyldes betennelse i magesekkslimhinnen. Da klarer ikke kroppen å benytte seg av sitt B-12 lager eller B-12 du får i deg gjennom maten. Symptomene kan blant annet være at man føler seg trøtt, svak og blir fort andpusten. B-12 mangel avdekkes ved en blodprøve.

Vitamin C – sitrusfrukter er den mest kjente kilden til vitamin C, men visste du at også potet er en god vitamin C-kilde? Skjørbuk (sykdom som følge av mangel på vitamin C ble nærmest utryddet da potet ble vanlig hverdagskost i Norge). Et par skiver paprika på brødskiva eller en appelsin dekker ditt daglige behov for vitamin C.

Sink – kjøtt, sjømat, nøtter og frø, belgfrukter og egg er gode kilder til dette mineralet.

Magnesium – banan, kakao og belgfrukter er noen matvarer som inneholder ekstra mye magnesium. Dette viktige mineralet (som du kan lese mer om her) får vi ellers fra kjøtt, melk, frukt og grønnsaker.

Hvordan få i seg nok vitaminer og mineraler?

 • Spis så variert og fargerikt som mulig! Vitamin- og mineralmangel er sjeldent i Norge, men kan av og til ha sammenheng med sykdom.
 • Lag mest mulig mat fra bunnen. Dessverre er det slik, at mye hel- og halvfabrikata inneholder mye «fyll» som for eksempel stivelse. Stivelse gir riktignok energi, men inneholder ingen mineraler og vitaminer, og er omtrent et like dårlig valg som sukker hvis du ønsker å få mer energi.
 • Kok et egg eller lag en omelett. Egg inneholder alle næringsstoffene unntatt vitamin C.
 • Lag en smoothie, en grønnsaksgryte eller – suppe. Da får du i deg rikelig med mineraler, vitaminer, fiber og sakte karbohydrater i en porsjon.
sunnere kosthold

Nyhet!

BINGO FOR SUNNERE KOSTHOLD

Ønsker du å spise sunnere, men føler at det skorter på gjennomføringsevnen?

Har du det litt som Peer Gynt: tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!

Trenger du et lite spark bak for å ta de sunne valgene?

Da er bingo for sunnere kosthold noe for deg! For bare kr 129 får du et bingobrett hvor hvert felt rett og slett er et sunt matvalg. Det fungerer som en motiverende sjekkliste.

Klarer du å krysse av alle feltene på ei uke?

WOW! Da har du virkelig gjort noe kroppen din vil belønne deg for med mer overskudd og energi. Powerwoman! 👍🏻