Her kommer litt fakta om sukker. Sukker har de siste årene fått rykte for å forårsake både ADHD , diabetes og kreft, og gjøre oss avhengige på linje med kokain eller annen narkotika, Men stemmer dette? Er sukker et giftstoff du bør unngå for enhver pris?

Når vi snakker om sukker i dagligtale mener vi sukrose, som er stoff framstilt av sukkerbete. Sukker framstilles også av sukkerrør, men da kaller vi det vanligvis rørsukker. Den industrielle framstillingen av sukker fra sukkerbete startet i Tyskland i 1802, og gjorde sukker billig og lett tilgjengelig. Så billig at det brukes i store mengder i industrien, ofte som fyllstoff i industriframstilte matvarer, men også for å gjøre alt fra dressinger og supper til pizza og frokostblandinger søte.

Fakta om sukker – hva er sukker?

Sukker er et karbohydrat som består av to molekyler: Glukose og fruktose. Fordi det inneholder bare to molekyler (i motsetning til for eksempel stivelse, som består av lange kjeder av molekyler bundet sammen) spaltes det lett under fordøyelsen og blir tatt raskt opp av kroppen. Det er derfor blant annet sukker er det vi kaller «raske» karbohydrater – glukosen kommer raskt inn i blodbanen og gir hurtig «høyt blodsukker».  Fruktose-molekylet tas opp av leveren og påvirker ikke blodsukkeret.

Sukker, i likhet med andre karbohydrater, inneholder 4 kalorier pr. gram. Kroppen er helt avhengig av karbohydrater. Uten tilførsel av glukose dør vi.

Fakta om sukker – hva er problemet?

Sukker gir energi, men inneholder ingen vitaminer, mineraler, antioksidanter eller andre stoffer kroppen trenger. Spiser du mye sukker kan det gå på bekostning av de næringsstoffene kroppen har behov for. Du blir rett og slett feilernært. Akkurat som alkohol, er ikke sukker et næringsstoff kroppen trenger, selv om det gir energi. Du kan like gjerne hente den energien fra mer næringsrike karbohydrater.

Er sukker narkotika – kan du bli avhengig? Hjernen har et system for å belønne oss når vi gjør noe lystbetont ved å skille ut et stoff som heter dopamin, og som rett og slett gjør at vi føler oss vel. Ved for eksempel inntak av kokain, vil det skilles ut mye dopamin. Spiser du noe godt, skiller også hjernen ut dopamin. Det samme når du er forelsket, har god sex eller en bra treningsøkt. Og ønsker du å få den samme gode følelsen igjen, er det bare å gjenta.

Narkotika-forbindelsen til sukker, stammer blant annet fra en studie fra Princeton-universitetet, som fikk mye oppmerksomhet. Rotter ble foret med store mengder sukker, noe som gjorde at dopamin-utskillelsen økte. De viste avhengighetssymptom og avvenningssymptom som er typiske for narkotikabruk. Rottene reagerte likedan på kunstig søtstoff. Men gjelder det samme for mennesker? Denne studien fant ingen sammenheng. Derimot fant den, i likhet med flere andre studier, en sammenheng mellom avhengighet og feit og salt mat eller feit og søt mat. Mye tyder på at det er genetiske årsaker som gjør at enkelte av oss blir avhengige av visse substanser. For eksempel viser en nederlandsk studie at personene som var matavhengige også røykte, brukte cannabis, drakk alkohol og spiste mye sukkerholdig mat.

Fakta om sukker – kan det gi ADHD?

Når du ser tre-åringen som akkurat har drukket en flaske cola fly oppetter veggene og svinge seg fra taklampa, er det lett å tenke at sukker gir ADHD. Det er ingen tvil om at kosthold har sammenheng med ADHD. For eksempel viser denne studien at det tradisjonelle middelhavskostholdet er gunstig for forebygging av ADHD. De barna og ungdommene med sykdommen som deltok i studien spiste vesentlig mindre grønnsaker, fisk, belgfrukter og korn, pluss at de ofte droppet frokost, i sammenlikning med kontrollgruppen. Når det gjelder sammenhengen mellom sukker og ADHD er det vanskelig å finne forskning som viser at sukker alene har betydning. Denne studien fra Brasil, som omfatter nesten 3000 barn, viser ingen sammenheng.  En hypotese innen forskning er at et høyt sukkerinntak kan endre reguleringen av utskillelse av dopamin, og at dette kan ha sammenheng med ADHD.

Fakta om sukker – gjør sukker deg syk?

Som sagt, sukker består av fruktose og glukose, som er stoffer kroppen trenger. De gjør oss ikke syke. Men et høyt sukkerinntak kan lett føre til overvekt, og overvekt settes i sammenheng med risiko for en rekke sykdommer, først og fremst diabetes type 2. Men om de ekstra kiloene kommer fordi du spiser for mye generelt eller spiser for mye sukker, spiller ingen rolle.

Konklusjonen er: Sukker er ikke et giftstoff, det er ikke et narkotikum og det er ikke farlig. MEN spiser du MYE sukker, særlig hvis du har et dårlig kosthold også ellers, er det ikke særlig bra for helsa. Det gir også en falsk trygghet i det å bytte ut sukker med andre søtningsstoffer. Kos deg med kakestykket, isen eller en brus en gang i mellom. Alt med måte.

Sjekk ut kurssiden hvis du vil lære mer om ernæring.

Del gjerne innlegget med noen du tror vil ha interesse av det.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).