11 familiemedlemmer med stort og smått var invitert til søndagsmiddag i går.
Det er veldig koselig å samle endel av klanen rundt middagsbordet, men ikke så lett å finne på noe som er lett og greit å lage til så mange, og som – ikke minst – tilfredsstiller både små og store ganer! Men på Bondens marked lørdag fikk jeg tak i kalveskanke, og dermed bestemte jeg meg for osso bucco.
Fordelen med osso bucco er at den skal stå timesvis i ovnen (kan også kokes), og mens retten småkoser seg på lav varme, er det rikelig med tid til å lage rotmos, dessert, dekke bord, rydde og gjøre det fint til gjestene kommer. Økologisk potet, kålrot og blomkål til rotmos ble også handlet inn på markedet.
Kalvekjøtt er ikke alltid lett å få tak i. Det er heller ikke av det billigste kjøttet, men i motsetning til landsbruksminister Listhaug er jeg av den oppfatning av at mat generelt er altfor billig i Norge. Jeg betaler mer enn gjerne for at dyra jeg spiser har hatt det bra mens de levde, for å få økologisk mat og for å slippe å bidra til ekstra forurensing fordi maten fraktes kloden rundt før den havner på tallerkenen. Og la meg minne om at det er ikke bøndene på Sæther gård ved Levanger, hvor kalvene vokste opp, som sitter med over en millard kroner i formue og en årsinntekt på mange, mange millioner, men lavprisguruen Ole Robert Reitan.
Osso bucco
Til seks porsjoner trenger du:
- 1,5 kilo kalveskanke
- 3 gulrøtter, skåret i terninger
- En gul løk, finhakket
- to-tre fedd hvitløk
- En boks tomat, finhakket
- Tre spiseskjeer tomatpuree
- 2,5 dl hvitvin (eller vann)
- 5 dl kyllingkraft (eller vann)
- To laurbærblad
- To-tre spiseskjeer finhakket persille
- En stor kvast rosmarin
- Et par kvaster timian
- Skall av en sitron (skrell med osthøvel/potetskreller og finhakk)
- Salt, pepper
- Smør og olivenolje til steking
- Mel (til å vende kjøttstykkene i)
- Aluminiumsfolie
Lag et snitt i kanten på kjøttstykkene (slik at de ikke «krøller seg» i pannen under steking). Tørk kjøttstykkene på kjøkkenpapir. Vend i hvetemel. Ha en dæsj smør og olivenolje i en stekpanne, varm opp og stek kjøttet på høy varme på hver side i to-tre minutter. Legg over i en stor ildfast form. Du må steke i flere omganger. Kok ut stekepannen med litt vann mellom hver omgang og hell over i en bolle, og sett tilside.
Stek løken myk i en gryte sammen med hakket hvitløk, i en blanding av smør og olivenolje. Rør inn tomatpureen. Hell over vinen og kok opp. Tilsett kraften, inklusive kraften fra stekepannen, gulrøttene, tomatene, urtene og salt og pepper. Kok opp. Hell sausen over kjøttstykkene i den ildfaste formen. Dryss over sitronskallet. Dekk med aluminiumsfolie og sett i stekovn på 180 grader. La stå i tre-fire timer – til kjøttet er så mørt at det detter fra hverandre når du pirker med en gaffel (hvis du ikke er klar til å servere maten ennå kan du skru ned stekovnen til 50 grader og la det stå og godtgjøre seg litt til).
I mellomtiden lager du rotmos.
Rotmos:
- 1 kilo potet
- 1/2 middel stor kålrot
- Et halvt blomkålhode
- 2 dl melk
- En klatt smør
- To egg
- Salt, pepper
Skrell potetene og skjær i biter. Skrell kålrot og skjær i skiver. Kok myke. Mot slutten av koketiden legger du i blomkålbuketter. Mos med stavmikser og tilsett de andre ingrediensene.
Kan lages ferdig i forkant, men uten all melka. Så varmer du opp mosen og tilsetter resten av melka like før servering.
Og da er det bare å ønske velkommen til bords!
GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE
MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!
Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.
Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.
Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).