Når du får vondt i magen av å spise bønner og linser, skyldes det at belgfrukter ikke bare gir næring til deg, men også til de snille bakteriene i tarmen. I denne fordøyelsesprosessen avgir bakteriene gasser, som gjør at du kan føle deg oppblåst. Dessverre fører dette til at mange helt unngår belgfrukter, til tross for at dette er supermat. Heldigvis viser studier at man kan vende seg til belgfrukter, og at plagene etterhvert vil bli mindre. Nederst på siden her kan du legge igjen eposten din og få tilsendt et hefte med deilige oppskrifter med belgfrukter.

Tarmbakteriene gjør en kjempejobb for å holde oss friske. En god tarmflora er nødvendig ikke bare for å ha en god fordøyelse, men settes også i sammenheng med blant annet tarmkreft, autoimmun sykdom og overvekt. Et bidrag til en sunn tarmflora er altså bønner og linser.

En av grunnene til at Middelhavskosten regnes som verdens sunneste diett, er nettopp et høyt inntak av linser og bønner. I Middelhavskosten er belgfrukter den viktigste proteinkilden. I tillegg til at belgfrukter bidrar til å styrke tarmhelsen, er de en ypperlig kilde til jern, selen, sink og folat.

Noen tips hvis du bruker å få vondt i magen av bønner og linser, men ønsker å prøve å vende deg til å spise belgfrukter:

  • Begynne med de minste linsene, og vend deg gradvis til større bønner og kikerter over tid.
  • Kok opp linsene, kast kokevannet og kok ferdig i nytt, friskt vann.
  • Hvis du kjøper ferdigkokte linser og bønner kan du også koke disse på nytt et par minutter.
  • Skyll godt av ferdigkokte bønner og linser.
  • Ukokte kikerter og større bønner legges i bløt i minst fire timer, eller gjerne natten over, før de kokes. Kast bløtevannet.
  • Tilsett en skje natron på slutten av koketiden.

Les mer om hvordan du kan bruke linser og bønner i hverdagskosten HER.


FÅ GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

bønner og linser

Ønsker du å spise mer linser, kikerter og bønner? Her får du fem gode, enkle oppskrifter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med oppskrifter, info om kosthold, kurs og bøker. Du kan når som helst melde deg av.