fbpx

Fertilitet og kosthold

Du kan påvirke fertiliteten din gjennom kosten. Et sunt kosthold vil styrke sjansene dine for å bli gravid.

For å fungere optimalt, trenger kroppen et godt og balansert inntak av de ulike næringsstoffene, det vil si karbohydrater, proteiner, fett, mineraler og vitaminer.

Du bør:

Ha et godt inntak av frukt og grønnsaker. Spis minst fem porsjoner daglig, gjerne mye mer. En porsjon tilsvarer et eple eller en appelsin, eller en stor neve av for eksempel spinat, blomkål eller erter. Velg økologisk så langt det er mulig.

Velg grove kornprodukter. Unngå loff, bagette, boller, hvit pasta og hvit ris. Både vitamin- og mineralinnholdet i grove kornprodukter er mangedoblet i forhold det vi finner i raffinerte varer. Mange av disse vitaminene og mineralene er nødvendige for normal fertilitet.

Sørg for et godt inntak av omega 3 og vitamin D, ved å spise rikelig med fisk og sjømat, og/eller ta tran. For å dekke minstebehovet for vitamin D må du spise tre fiskemiddager i uka eller sju brødskiver med fiskepålegg, eller du må få 3,5 timer sol i ansikt og på underarmer.

Nøtter og frø er gode, næringsrike kilder til sunt fett. Spis gjerne valnøtter, hasselnøtter, gresskarfrø og mandler som snacks.

Unngå store mengder rødt kjøtt og prosessert kjøtt, som pølse og salami, som kan være en av mange medvirkende faktorer til infertilitet. Velg istedet kylling eller vilt. Velg økologisk kjøtt så langt det er mulig. Belgfrukter er en god proteinkilde og kan erstatte kjøtt i enkelte måltid.

VIL BLI GRAVID er en medlemsportal for deg som sliter med fertilitet. Her kan du være anonym. Portalen drives av Katinka Thors. Hun var lenge ufrivillig barnløs mens hun forsøkte å bli gravid, som enslig og ved hjelp av donorsæd ved en klinikk i Danmark. Katinka er i dag mor til tre.

Som medlem av VIL BLI GRAVID får du undervisningsartikler om fertilitet og inspirerende historier fra andre som har lykkes etter større eller mindre utfordringer. Fageksperter vil holde livesendinger om et gitt tema. Du får verktøy for å håndtere de vanskelige følelsene rundt det å være ufrivillig barnløs, og inspirerende tips til å bedre din fertilitet og fysiske helse.

Selv bidrar jeg med kostholdsråd til medlemmene.

Du kan lese mer om VIL BLI GRAVID her.

Stoffskiftet og fertilitet

En medvirkende faktor til at du ikke blir gravid som planlagt, lavt eller høyt stoffskifte. Da jeg ønsket å bli gravid som 25-åring, og ikke lykkes, ble det oppdaget at jeg hadde lavt stoffskifte. Føler meg utrolig heldig som ble gravid ved hjelp av hormonbehandling, på første forsøk, begge gangene jeg prøvde.

Jeg gikk på medisiner for lavt stoffskifte i nesten 20 år, men kostholds- og livsstilsendringer gjorde at jeg kunne slutte med pillene for 14 år siden.

Under kan du laste ned en gratis guide for å lære mer om hvordan kostholdet kan hjelpe deg med stoffskiftesykdom.

Stoffskifte i balanse

FÅ MINE FEM BESTE TIPS FOR Å LEVE BEDRE MED STOFFSKIFTESYKDOM.

 

Ved å legge igjen din epostadresse godtar du også at jeg kan sende deg nyhetsbrev med info og inspirasjon.