Et kosthold med mye fiberrik mat er utrolig viktig for å skape god helse. Fiberrik mat bidrar til å opprettholde en god og variert flora av tarmbakterier. Dårlig tarmflora settes i sammenheng med både stoffskiftesykdom og andre autoimmune sykdommer, og knuter og kreft i skjoldbruskkjertelen, overvekt og depresjon – for å nevne noe. (Se kilder nederst i denne artikkelen).

Hva er fiber? Fiber er en type karbohydrater, også kalt komplekse karbohydrater. Fiber finner vi i grove kornprodukter, belgfrukter, frukt og grønnsaker. Menneskekroppen kan ikke bryte ned og absorbere fiber, noe som betyr at fiber i mat passerer ufordøyd gjennom fordøyelseskanalen, til tykktarmen.

Rundt en trillion bakterier lever i tykktarmen. Dette tallet er så stort at det er umulig å forestille seg. Hvis vi kunne fylt en teskje med innhold fra tykktarmen, ville den inneholde flere bakterier enn det er stjerner i Melkeveien.

Bakterienes viktigste næringskilde er fiber. Våre forfedre spiste antageligvis 100-150 gram fiber daglig. I dag får nordmenn i seg i snitt 22 gram pr. dag. De norske kostholdsrådene er at vi øker fiberinntaket til minst 25 gram pr. dag.

Hva skjer hvis vi ikke spiser nok fiberrik mat?

Naturlig nok får ikke bakteriene nok næring, hvis fiberinntaket er lavt. Da kan de ikke gjøre jobben sin, som blant annet er å produsere fettsyrer og enkelte vitaminer. Fettsyrene kan blant annet drepe kreftceller i tarmen, de bidrar til å regulere karbohydratstoffskiftet og de bidrar til å styre vår følelse av sult og metthet. Dessuten er fettsyrene viktige for å lage en sterk tarmvegg, slik at fremmedstoffer ikke kan trenge gjennom tarmveggen, komme inn i blodet og gjøre oss syke.

Ifølge den amerikanske forskeren Erica Sonnenburg er det ikke slik at bakteriene bare ligger i ro og venter på at de skal få nok fiber å kose seg med. Nei, hvis vi ikke spiser nok fiberrik mat til å mette de, vil de istedet begynne å spise på slimhinnen i tarmveggen. Igjen: Det kan gi utett tarmvegg, betennelser og sår i tarmen.

Hvordan gi kroppen nok fiberrik mat?

Spis rikelig med grove kornprodukter, linser, bønner, kikerter, frukt og grønnsaker.

Spis fermentert mat som yoghurt, kefir, biola, fermenterte oster og grønnsaker.

I tillegg kan du:

Vaske hendene med såpe og vann, istedet for antibac.

Unngå antibiotika hvis du ikke absolutt må ta det.

Tilbringe tid med å grave i jorda i hagen eller vær ute i naturen, slik at du utsetter deg for naturens egne bakterier.

Kilder:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28063079/?from_term=thyroid+gut&from_pos=2

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30584647/?from_term=thyroid+gut&from_pos=5

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29320965/?from_term=thyroid+gut&from_pos=9

4. https://www.soulfoodsalon.com/post/the-trillions-of-mouths-you-feed-each-day-by-erica-sonnenburg-phd

sunnere kosthold

Nyhet!

BINGO FOR SUNNERE KOSTHOLD

Ønsker du å spise sunnere, men føler at det skorter på gjennomføringsevnen?

Har du det litt som Peer Gynt: tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!

Trenger du et lite spark bak for å ta de sunne valgene?

Da er bingo for sunnere kosthold noe for deg! For bare kr 129 får du et bingobrett hvor hvert felt rett og slett er et sunt matvalg. Det fungerer som en motiverende sjekkliste.

Klarer du å krysse av alle feltene på ei uke?

WOW! Da har du virkelig gjort noe kroppen din vil belønne deg for med mer overskudd og energi. Powerwoman! 👍🏻