Et kosthold med mye fiberrik mat er ekstra viktig for deg med lavt eller høyt stoffskifte. Fiberrik mat bidrar til å opprettholde en god og variert flora av tarmbakterier. Dårlig tarmflora settes i sammenheng med både lavt stoffskifte og høyt stoffskifte, og knuter og kreft i skjoldbruskkjertelen (se kilder nederst i denne artikkelen).

Hva er fiber? Fiber er en type karbohydrater, også kalt komplekse karbohydrater. Fiber finner vi i grove kornprodukter, belgfrukter, frukt og grønnsaker. Menneskekroppen kan ikke bryte ned og absorbere fiber, noe som betyr at fiber i mat passerer ufordøyd gjennom fordøyelseskanalen, til tykktarmen.

Rundt en trillion bakterier lever i tykktarmen. Dette tallet er så stort at det er umulig å forestille seg. Hvis vi kunne fylt en teskje med innhold fra tykktarmen, ville den inneholde flere bakterier enn det er stjerner i Melkeveien.

Bakterienes viktigste næringskilde er fiber. Våre forfedre spiste antageligvis 100-150 gram fiber daglig. I dag får nordmenn i seg i snitt 22 gram pr. dag. De norske kostholdsrådene er at vi øker fiberinntaket til minst 25 gram pr. dag.

Hva skjer hvis vi ikke spiser nok fiberrik mat?

Naturlig nok får ikke bakteriene nok næring, hvis fiberinntaket er lavt. Da kan de ikke gjøre jobben sin, som blant annet er å produsere fettsyrer og enkelte vitaminer. Fettsyrene kan blant annet drepe kreftceller i tarmen, de bidrar til å regulere karbohydratstoffskiftet og de bidrar til å styre vår følelse av sult og metthet. Dessuten er fettsyrene viktige for å lage en sterk tarmvegg, slik at fremmedstoffer ikke kan trenge gjennom tarmveggen, komme inn i blodet og gjøre oss syke.

Ifølge den amerikanske forskeren Erica Sonnenburg er det ikke slik at bakteriene bare ligger i ro og venter på at de skal få nok fiber å kose seg med. Nei, hvis vi ikke spiser nok fiberrik mat til å mette de, vil de istedet begynne å spise på slimhinnen i tarmveggen. Igjen: Det kan gi utett tarmvegg, betennelser og sår i tarmen.

Hvordan gi kroppen nok fiberrik mat?

Spis rikelig med grove kornprodukter, linser, bønner, kikerter, frukt og grønnsaker.

Spis fermentert mat som yoghurt, kefir, biola, fermenterte oster og grønnsaker.

I tillegg kan du:

Vaske hendene med såpe og vann, istedet for antibac.

Unngå antibiotika hvis du ikke absolutt må ta det.

Tilbringe tid med å grave i jorda i hagen eller vær ute i naturen, slik at du utsetter deg for naturens egne bakterier.

 Kilder:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28063079/?from_term=thyroid+gut&from_pos=2

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30584647/?from_term=thyroid+gut&from_pos=5

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29320965/?from_term=thyroid+gut&from_pos=9

4. https://www.soulfoodsalon.com/post/the-trillions-of-mouths-you-feed-each-day-by-erica-sonnenburg-phd

Lavt stoffskifte

KOSTHOLD- OG LIVSSTILSRÅD

Både høyt og lavt stoffskifte skyldes oftest autoimmun sykdom. Det betyr at kroppens immunsystem angriper friske celler. I likhet med de fleste andre autoimmune sykdommer, kan kosthold- og livsstilendringer ofte redusere symptomene, gjøre at du føler deg bedre og får bedre livskvalitet, og noen ganger føre til at du blir helt frisk. Det har jeg selv kjent på kroppen. Les min historie HER.

Få mine beste tips til hvordan du selv kan ta grep for å få det bedre i denne gratis guiden.