Hvis du ønsker å gå ned i vekt, har du enda en god grunn for å spise mest mulig hjemmelaget mat. Studie på studie (se lenker nederst i dette innlegget) viser at ultraprosessert mat, eller ferdigmat som vi kaller det i dagligspråket, har sammenheng med overvekt. Det å gå fra hel- og halvfabrikata til mat laget fra bunnen kan vise seg å være gunstig hvis du vil gå ned i vekt.

Med ferdigmat, eller ultraprosessert mat, mener vi mat du ikke kan lage på ditt eget kjøkken. Det er mat som er kjemisk bearbeidet og tilsatt en rekke tilsettingsstoffer som gir produktet smak, konsistens og farge. Eksempler er frossenpizza, mange frokostblandinger, boller, kjeks, kakeblandinger, brus, energidrikker, veganske erstatningsprodukter for animalske produkter, glutenfritt brød, is, godteri, leverpostei, rekesalat, energibarer og posesupper. For å nevne noe. Synes du det er vanskelig å vite hva som er ultraprosessert mat? Da må du lese innholdsfortegnelsen på pakken. Er det en lang liste med ingredienser du ikke aner hva er?

Kan du gå ned i vekt med hjemmelaget mat?

Hvorfor har det noe å si for vekta om du velger en frossenpizza eller lager pizzaen selv? Om du velger Go´Morgen jordbær  eller yoghurt naturell med jordbær, nøtter og havregryn? Om du velger Jarlsberg eller tubeost på knekkebrødet? Om du lager potetsalaten selv eller kjøper den ferdig?

Det er flere grunner til at ultraprosessert mat gjør det vanskelig å gå ned i vekt:

  • Vi spiser mer når vi spiser ultraprosessert mat.
  • Maten er lettere å fordøye. Det betyr at kroppen bruker færre kalorier på tygge, bearbeide og bryte ned maten. Det gjør også at vi spiser fortere (yes, forskere har målt tiden!) og dermed rekker å få i oss mer mat før magen sier stopp.
  • Ultraprosessert mat er gjerne tilsatt smaksstoffer som stimulerer deg til å spise mer eller få lyst på det samme igjen (jamfør Pepsi Max-avhengighet eller hvor vanskelig det er å holde fingrene unna skålen med smågodt).
  • Ultraprosessert mat inneholder ofte færre vitaminer, mineraler og antioksidanter. Når kroppen ikke får nok av de næringsstoffene den trenger, skriker den på mer. Du husker kanskje historier fra «gamle dager» om gravide kvinner som spiste jord og kritt for å få i seg nok mineraler? En posesuppe som er basert på stivelse, sukker, salt og «aroma» vil naturlig nok ikke gi kroppen samme tilfredsstillelse og metthetsfølelse som suppe laget fra bunnen av, selv om smaksløkene blir tilfredsstilt.

Her er linker til noen av studiene om dette:

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/eating-highly-processed-foods-linked-weight-gain

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32796919/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32853224/

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).