Hva er egentlig sammenhengen mellom gluten og stoffskiftet? Mange som har stoffskiftesykdom får råd om eller velger å kutte helt ut gluten, men er det egentlig nødvendig?

Gluten er et protein som finnes i mange melsorter. Det fungerer som et spindelvevnett som samler luft i brødet, og gjør at det ikke faller sammen etter heving. Gluten gir altså melet gode bakeegenskaper.

I likhet med alle proteiner er gluten bygget opp av aminosyrer i en bestemt rekkefølge. Hos friske personer, brytes proteinet ned til aminosyrer i fordøyelsesprosessen, og aminosyrene blir så tatt opp av kroppen, hvor de brukes blant annet til å lage nye celler.

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten som gjør at slimhinnen i tynntarmen blir betent og tarmtottene ødelegges. I og med at de fleste næringsstoffene i maten tas opp fra tynntarmen, vil også opptaket av næring bli dårligere. Dette er en alvorlig sykdom og bare en liten smule glutenholdig brød kan være nok til å trigge en reaksjon. Cøliaki-diagnose stilles ved blodprøve og biopsi.

Ved glutenintoleranse blir ikke slimhinnen i tarmen ødelagt, men du kan få reaksjoner som vondt i magen, diare og en følelse av oppblåsthet. Denne diagnosen kan være vanskeligere å stille, fordi det også kan være andre stoffer i maten du reagerer på.

 

Gluten og stoffskiftet

Det er en overhyppighet av lavt stoffskifte hos personer med cøliaki. En teori er at glutenproteinet gliadin likner mye på enzymet transglutaminase, som det finnes mye av i skjoldbruskkjertelen. Når gliadin har kommet inn i blodbanen (altså uten å ha blitt brutt ned til aminosyrer) går immunforsvaret til angrep, og angriper også feilaktig skjoldbruskkjertelen.

Fordi slimhinnen i tarmen er betent kan et fremmedstoff som gliadin slippe inn i blodbanen. Hos personer med en sunn og sterk tarm vil ikke dette kunne skje.

Skal du kutte ut gluten hvis du ikke har cøliaki?

Det er vanskelig å gi et kategorisk svar på dette, fordi vi alle er forskjellige. En polsk studie fra 2019, av kvinner med lavt stoffskifte, viste at mengden antistoffer gikk ned etter seks måneder med glutenfri diett.

Hvis du har lekk tarm eller mye problemer med fordøyelsen (vondt i magen, diare, forstoppelse) kan det være aktuelt å kutte ut gluten noen måneder mens du jobber for å styrke tarmhelsen.

Grunnen til at jeg er så skeptisk til å kutte ut gluten uten at det virkelig er nødvendig, er at grove kornprodukter er en viktig næringskilde i norsk kosthold. Veldig ofte byttes glutenholdige matvarer ukritisk ut mot det som finnes i glutenfrihylla på Rema eller Coop, og som gjerne er produkter basert på hvetestivelse og med masse tilsettingsstoffer. Dette er dårlige erstatninger som ikke vil bidra til å styrke helsa di.

Hvis du skal kutte ut gluten, må du sørge for et inntak av naturlig glutenfri kornprodukter, som bokhvete, hirse og havre istedet. Grove kornprodukter er en viktg kilde til fiber, som er essensielt for å styrke tarmhelsa. Du må også spise bevist for å få i deg nok jern, andre mineraler og B-vitaminer.

Et annet alternativ kan være å redusere gluteninntaket, da særlig ved å unngå industriframstilt kjøpebrød. Det industriframstilte brødet er ofte tilsatt ekstra gluten for at det skal heve raskere og bli luftigere. Du kan bake selv, og prøv gjerne mel fra gamle kornsorter, som inneholder en bedre glutenstruktur.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).