Kan du ha et glutenfritt kosthold og spise Middelhavskost? Noe av det som karakteriserer Middelhavsdietten, er et relativt høyt inntak av grove kornprodukter samt at kostholdet er basert på ren, ekte mat (altså ikke ultraprosesserte matvarer). Et glutenfritt kosthold kan lett bli som å kaste barnet ut med badevannet: Du ønsker et kosthold som er bra for deg og din helse, men ender med mat som ikke gjør deg særlig sunn.

Ikke gjør disse glutenfri-tabbene:

  • Erstatt vanlig brød med industriframstilt glutenfritt brød. De aller fleste glutenfrie brødene du finner i hylla på supermarkedet har et høyt innhold av stivelse, ofte fra ris eller tapioka, men også hvetestivelse. Ja, glutenet er fjernet, men det er også alle vitaminene og mineralene. Vi sitter igjen med et produkt som er like næringsfattig som som sukker. Prøv denne enkle oppskriften på glutenfritt brød istedet.
  • Ikke les ingredienslista på glutenfrie varer. Også andre matvarer enn glutenfritt brød er ofte ultraprosessert og inneholder mange tilsettingsstoffer som kroppen ikke er særlig begeistret for.
  • Spis for lite korn. Korn er vår viktigste kilde til jern, B-vitaminer og mange andre mineraler og vitaminer. Dessuten inneholder korn mye fiber og polyfenoler. Pass på å få i deg nok av naturlig glutenfrie kornsorter som hirse, havre, mais og bokhvete.

Glutenfritt kosthold gir dårligere tarmhelse

Et glutenfritt kosthold endrer tarmens mikroflora, reduserer antallet av de helsefremmende bakteriene (som bifidobacteria) og øker antallet sykdomsfremkallende bakterier, viser denne studien. Kutter du ut gluten, må du være ekstra bevisst på at du styrker tarmen ved å spise rikelig med fermentert mat, fiberholdig mat og mat som inneholder mye polyfenoler (antioksidanter).

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).