Har du fått råd om å bli glutenfri? Mange, både med og uten lavt stoffskifte, velger et glutenfritt kosthold. Hvis du har cøliaki MÅ du holde deg glutenfri. Ved cøliaki har kroppen en unormal reaksjon på gluten slik at proteinet skaper en betennelsestilstand i tynntarmen. De fleste som kutter ut gluten har imidlertid ikke cøliaki.

Hvis du har kuttet ut matvarer med gluten, eller vurderer å gjøre det, bør du først sjekke at du ikke gjør noen av disse glutenfri-tabbbene:

  • Erstatter vanlig brød med industriframstilt glutenfritt brød. De aller fleste glutenfrie brødene du finner i hylla på supermarkedet har et høyt innhold av stivelse, ofte fra ris eller tapioka, men også hvetestivelse. Ja, glutenet er fjernet, men det er også alle vitaminene og mineralene. Vi sitter igjen med et stoff som er like næringsfattig som som sukker.
  • Ikke leser ingredienslista på glutenfrie varer. Også andre matvarer enn glutenfritt brød kan inneholde mye stivelse. Eller andre tilsettingsstoffer som kroppen ikke er særlig begeistret for.
  • Spiser for lite korn. Korn er vår viktigste kilde til jern, B-vitaminer og mange andre mineraler og vitaminer. Dessuten inneholder korn mye fiber. Pass på å få i deg nok av naturlig glutenfrie kornsorter som hirse, havre og bokhvete.
  • Kutter ut gluten fordi du tror du er intolerant. Før du velger bort noe som helst fra kostholdet ditt, skal du være sikker på at du faktisk er intolerant. I en norsk studie, hvor deltakerne mente de ikke tålte gluten, var det bare fire av 20 deltakere som faktisk reagerte på gluten. Forskerne mener at symptomene kan skyldes irritabel tarm og ikke gluten.
  • Kutter ut gluten uten å jobbe for å styrke tarmhelsa. En av teoriene på sammenhengen mellom gluten og hypotyreose, er at gluten likner veldig på et protein som finnes i skjoldbruskkjertelen. Immunforsvaret går normalt til angrep på proteiner som kommer inn i kroppen, men på grunn av denne likheten går det altså til angrep på skjoldbruskkjertelen i stedet. God tarmhelse gir en sterk tarmvegg som ikke slipper fremmedstoffer gjennom. Kutter du ut gluten, må du være ekstra bevisst på at du styrker tarmen ved å spise rikelig med fermentert mat og fiberholdig mat. En sterk tarm øker også sannsynligheten for at du vil tåle gluten i framtiden.

Er gluten bra?

Gluten er bra for å få brød og annen bakst til å heve. Dessverre er mange moderne kornsorter utviklet for å inneholde ekstra mye gluten. I industriframstilt brød blir det ofte tilsatt ekstra gluten. Det er derfor «kjøpebrød» er mye lettere og luftigere enn det vi baker sjøl. For ikke å snakke om kjøpeboller!

Det er kanskje ikke så rart at mange reagerer på gluten, når vi får i oss så mye mer enn det som er naturlig. Velg å bake brød sjøl, og bruk gjerne gamle melsorter (urkorn), som ofte inneholder mindre gluten og en type som de fleste tåler bedre.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).