Smålendingen, jeg og bikkja skal bo i minihus i vinter. 22 kvadrat uten innlagt vann, pluss et anneks på 6. Jepp, hytteliv på heltid. Av den enkle grunn, at å våkne her, ligge i senga og se ut på åssider farget av høsten, løvtrær i fifty shades of orange og elva som smyger seg mellom jordene som et blank speil , er en så mye bedre start på dagen enn å stirre inn til naboen. Fordi på gråværsdager kan jeg rusle ut i hagen og plukke inn solsikker som lyser opp hele stua. Fordi vi har bestemt oss for å realisere drømmen om det gode livet på landet, å dyrke egen mat og lage egen vin. Vi er så heldige at vi kan jobbe herfra, og bestemte oss dermed for å ta steget fullt ut og bo kompakt, mens vi venter på byggesøknader og alt som skal til før vi forhåpentligvis kan bygge ut.

Hvordan kan to personer bo i et minihus på knappe 20 kvadrat? Mindre enn stua i byleiligheten?

Vel, det hjelper å være forelska! Jeg var så heldig å møte en mann med samme drømmer, ambisjoner og eventyrlyst som meg selv. Vi liker å si at det var skjebnebestemt, ettersom han er smålending og jeg nettopp hadde kjøpt Småland. Men for ikke å ta livet av forelskelsen, er det også noen andre faktorer som må på plass:

1. God planløsing i minihuset

minihus

Min kjære arkitektpappa, som døde nylig, innså med en gang at kjøkken og soverom måtte bytte plass, og at det måtte åpnes mellom stue og det nye kjøkkenet. Som skissert, så gjort – og resultatet ble en åpen stue-kjøkkenløsning som føles romslig. Med en gammel seng som sofabenk og et stort, gammel trebord som kombinert arbeidspult, spise- og salongbord, fungerer dette rommet utrolig bra. Vi har til og med plass til seks-sju personer på middag (men fortsatt kun en kokeplate på kjøkkenet…).

 

minihus

Annekset, som tidligere inneholdt en god gammeldags utedo og et verktøykaos, er blitt et funksjonelt rom med forbrenningstoalett, vask, dusjkabinett, vaskemaskin, fryser og masse plass til yttertøy og sko. Alt av møbler og materialer er gjenbruk, inklusive doen, som vi kjøpte brukt på finn. Resten var gratis.

Verktøyet ble plassert i en gammel hestehenger, som smålendingen innreder til mobilt verksted. Vi må altså ut av minihuset for å gå på do og dusje. Foreløpig går det helt fint, men spør meg igjen når det er februar og minus 15 grader…

2. God organisering av tingene våre

Det sier seg selv, at i et minihus er det ikke plass til mer enn det du trenger. Det har vært interessant å oppdage hvor lite det er! Det holder for eksempel med en ostehøvel… I og med at dette ikke er ment å vare evig, står mye fortsatt i byen og skal etterhvert på lager, men en ting er sikkert: Vi kommer ikke til å overfylle huset når vi en gang får mer plass!

Alt MÅ ha sin faste plass. Som smålendingen sier: Det er som å bo i en båt.

Jeg jobber for Eva i Rom for sjelen og Ryddeglede, og får massevis av tips og ideer fra henne om hvordan du organiserer tingene dine på en god måte. Da blir det heller ikke rotete, men bare koselig og oversiktelig!

minihus