Gresk moussaka er en rett du lager en dag du har god tid og bare har lyst til å kose deg på kjøkkenet. Selvfølgelig lager du gresk moussaka til mennesker du er glade i, som kjenner forskjellen på moussaka laget fra bunnen av og den fra Toro, og som setter pris på ekte, hjemmelaget mat! Hvis ikke, føles alt arbeidet nærmest bortkastet.

Det som tar evigheter, er å steke grønnsakene. Jeg gjør det i ovnen, og kan dermed multitaske mens de godgjør seg. Lese litt i en bok, studere hagebilder på Pinterest, vanne potteplantene, strikke… God musikk og et glass vin er obligatorisk tilbehør til kokken.

Gresk moussaka er comfort food på sitt beste. Jeg laget den sist til mine søsken og våre kjærester en kveld vi var samlet like etter at pappa døde. Og ja, god mat og god drikke, i godt selskap, er god trøst.

Hovedingrediensen i moussaka er aubergin. Jeg ser noen oppskrifter hvor aubergin er byttet ut med potet, men det blir noe helt annet – og ikke i nærheten så godt! Men det er fint å bruke litt potet i retten, slik at den blir litt fastere.

Denne oppskriften rekker til 8-10 personer. Du lager den i en dyp stekepanne, eventuelt i to mindre ildfaste former (og steker på varmluft). Hvis du bruker to former, setter du den ene på bordet mens den andre blir helt ferdig.

Til gresk moussaka trenger du:

 

Åtte store auberginer

Fire-seks store kokefaste poteter

Olivenolje til steking

Salt

Til kjøttsausen:

 

800 gram kjøttdeig av storfe

En stor løk, finhakket

Fire fedd hvitløk, finhakket

To spiseskjeer tomatpuré

To bokser (a 400 gram) knuste tomater (gjerne Mutti)

En klype sukker

To laurbærblad

En kanelstang

Salt, pepper

Olivenolje til steking

Til bechamelsaus trenger du:

 

1,5 liter melk, romtemperert

To spiseskjeer smør

Seks spiseskjeer potetmel eller maisenna

To egg

En liten teskje muskat

Salt, pepper

2,5 dl revet ost. Til gresk moussaka bruker man kefalotyri, en hard, salt ost laget av saue- eller geitemelk (eller en blanding). Kefalotyri minner om italiensk parmesan, og du kan godt bruke parmesan istedet.

Framgangsmåte:

 

Sett stekovnen på 250 grader.

Kok potetene i cirka ti minutter, skrell de og skjær i tynne skiver. Legg de på et bakepapir på et stekebrett og pensle med olivenolje. Stek pent brune. Hvor lang tid det tar, avhenger av ovnen din. De skal være brune på begge sider, så igjen avhengig av ovnen din, kan det være du må snu de underveis.

Legg de stekte potetene i bunnen av formen.

Skrell auberginene og skjære i tynne skiver på langs. Legg utover på bakepapir på et stekebrett, pensle med olivenolje, og stek til de får litt farge på begge sider. Legg halvparten av auberginene over potetene. Dryss over litt ost. Legg resten av de stekte auberginene tilside.

Lag kjøttsausen: Stek løk og hvitløk myk i olivenolje, tilsett kjøttdeig og stek i noen minutter  til kjøttdeigen har skiftet farge. Tilsett tomatpuré, tomatene og krydder. La småputre i minst 20 minutter, til væsken er nesten helt absorbert.

Hell all kjøttsausen over laget med poteter og auberginer, og dekk med resten av auberginene.

Lag bechamelsaus: Denne sausen skal være skikkelig tykk, omtrent som pisket kremfløte. Ha melk, potetmel, krydder og smør i en gryte og varm opp mens du rører hele tiden. Sausen skal så vidt koke. Rør kraftig til den tykner, og trekk gryta fra varmen. Tilsett eggene, pisk kraftig, og tilsett halvparten av osten. Hell sausen over auberginene og glatt den utover med en slikkepott. Stekes på varmluft 180-200 grader i 50 minutter. Etter cirka 20 minutter tar du ut formen og drysser over siste rest av osten.

Server gjerne med tzatziki og gresk salat.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).