Hjemmelaget pai kunne egentlig døpes «Dårlig samvittighet». Pita, som det heter på gresk, er nemlig en utmerket greie du kan lage hvis du føler at du har brukt altfor mye tid i det siste på jobb og venninner i stedet for mann og barn. Familien din vil elske deg for at du tar deg tid til å bake denne, og du vil kjenne hvordan den-gode-husmor-snille-mamma-glorien lyser rundt deg!

greskpai

Enhver gresk husmor med respekt for seg selv kan lage pai med hjemmelaget deig, fylo – selv om det er blitt mer og mer vanlig å kjøpe ferdig butterdeig (full av palmeolje – erk!) som kun trengs å foldes ut og fylles.
Etter å ha prøvet ulike oppskrifter har jeg kommet fram til at den enkleste er den beste. Og at det å rulle ut deigen til et tynt, tynt lag går som en lek bare deigen får ligge noen timer, ja, gjerne dager, i kjøleskapet først.
Her i huset har vi spinat som førstevalg når det gjelder fyll, men nå hadde jeg både purre og sopp som ropte på å bli brukt, så jeg valgte det i stedet. Ellers lages klassisk gresk tyropita med fetaost og egg som piskes sammen til en kremet masse. Du kan også bruke kylling eller kjøttdeig som fyll. Dessertversjonen fylles med vaniljekrem (men da bruker du bare fint hvetemel i deigen).

Deigen lages slik:

  • 6 desiliter mel (jeg bruker circa fire desiliter vanlig hvitt hvetemel og to desiliter sammalt)
  • 4 store spiseskjeer olivenolje
  • En spiseskje salt
  • Vann

Bland sammen mel, salt og olje. Tilsett nok vann til at det blir en fast deig. Legg den i en plastikkpose og legg den i kjøleskapet.

Fyll:

  • En stor purre
  • En liten løk
  • Circa 400 gram champinjonger
  • Olivenolje til steking

Finhakk ingrediensene og stek til de har fått litt farge.
Sett stekovnen på 180 grader (varmluft). Dekk et stekebrett med bakepapir. Del deigen i to og kjevl ut den ene halvdelen til en tynn leive litt mindre en stekebrettet.

 paideig

Løft forsiktig oppå brettet. Spre fyllet jevnt utover.

paifyll
Kjevl ut den andre halvparten av deigen og legg oppå som lokk. Brett godt rundt kantene.

pailokk
Stek midt i ovnen i circa en halv time, til paien har fått en fin brun farge.  Bruk pizzahjul til å skjære opp i serveringsstykker.

 pai

Server som forrett, eller med en hyggelig salat til et ekstra godt kveldsmåltid. Her i Hellas spises foresten pai ofte til frokost!

Husk å dele oppskriften hvis noen du kjenner vil like den!

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).