Friske, nye grønne bønner er virkelig en delikatesse nå på sommeren, og noe som står ofte på menyen her i gården – i mange ulike varianter. Grønne bønner i tomatsaus er en klassisk gresk sommerhit, og kan nytes som den er med litt brød og fetaost ved siden av. Eller til ris. Eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Her er bare å lage en stor porsjon å ha til flere dager.

Man tager en stor bærepose full av bønner og setter seg med kaffekoppen og en skarp kniv  i sola. Så skal stilkfestet og tuppen av bønnen kuttes av. Når grønne bønner er helt nye, som nå, gidder jeg ikke bry meg med å fjerne «tråden» i ytterkanten av hver bønne – men den kan bli hard, og ekkel å få i munnen, når plantene eldes seinere på sommeren.

Slik lager du grønne bønner med tomatsaus:

Når bønnene er renset, kan du sette de til side mens du lager en tomatsaus. Til den trenger du:

  • En stor løk, finhakket
  • Et par fedd hvitløk, finhakket
  • To store, saftige tomater, finhakket
  • Tre spiseskjeer tomatpure
  • Olivenolje
  • Vann
  • Salt, pepper

Stek løk og hvitløk lett i en god dæsj olivenolje i en gryte. Verken løken eller hvitløken skal ta farve. Tilsett tomatpure og tomater og rør rundt.  Tilsett bønnene, og fyll opp med vann så bønnene er så vidt dekket. Tilsett salt og pepper. Sett på lokk og la bønnene småputre til de er myke, cirka 20-30 minutter. Jeg synes de er best når de fortsatt er litt krønsji, men mange foretrekker bønnene godt kokt.

Du kan selvfølgelig også bruke frosne grønne bønner til denne oppskriften. 

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).