Lekk tarm settes i sammenheng med en rekke sykdommer, da særlig autoimmune sykdommer (inklusive stoffskiftesykdom). En sterk og sunn tarmvegg forhindrer at fremmedstoffer kommer inn i kroppen. Ved lekk tarm er der huller og små åpninger i tarmveggen, som gjør at virus, bakterier, proteiner og andre stoffer kan slippe inn i kroppen, forårsake betennelse og gjøre deg syk.

Symptomer på lekk tarm vil variere fra person til person. Her er en liste over symptomer som kan knyttes til lekk tarm:

  • Fordøyelsesproblemer (diare, forstoppelse, følelse av å være oppblåst)
  • En konstant følelse av trøtthet, selv om du har sovet nok
  • Muskelsmerter
  • Leddsmerter
  • Uren hud/akne
  • Dårlig immunforsvar (du blir lett syk)
  • Hodepine
  • Konsentrasjonsproblemer
  • Følelse av å ikke kunne tenke klart (tåkehjerne)

Hva er årsaken til lekk tarm?

Det er sjelden bare en faktor som forårsaker lekk tarm. Antibiotikakurer kan bidra til å ødelegge tarmfloraen (ved å drepe også de nyttige bakteriene i tarmen), noe som kan være en medvirkende årsak til lekk tarm. Det moderne vestlige kostholdet settes også i sammenheng med ødelagt tarmvegg. Det innebærer et høyt inntak av prosessert mat, sukker, salt, og bearbeidede kjøttprodukter, samt for lite fiber, grønnsaker og for lite fermentert mat. Tilsettingsstoffer som aspartam og sakkarose (kunstige søtstoff), og karragenan, karboksymetylcellulose og polysorbat 80 (som er fortykningsmiddel og brukes i alt fra brød og lefser til is og sauser) har vist seg å skade tarmfloraen og skape betennelse (se kilde). Et lavt inntak av fiber, som er føde til tarmbakteriene, kan føre til at de sultne bakteriene istedet spiser på tarmveggen og lager hull.

Hva kan reparere lekk tarm?

Hvis du har mistanke om at du har lekk tarm, må du jobbe for å styrke tarmfloraen, altså få et godt antall og god variasjon av tarmbakterier. Tarmbakteriene produserer blant annet fettsyrer som bidrar til å styrke tarmveggen. Du bør spise mat som gir deg flere av de nyttige tarmbakteriene, samt rikelig med fiber, som gir tarmbakteriene mat. Det innebærer et godt inntak av grove kornprodukter og grønnsaker, som gir næring til bakteriene i tarmen. Fermentert mat, som yoghurt, biola naturell, kulturmelk og flere typer ost, vil tilføre tarmen snille bakterier.

Hvis du trenger hjelp med kostholdet, kan du booke kostveiledning med meg.

Du bør unngå mat med de tilsettingsstoffene som er nevnt over. Les alltid innholdsfortegnelsen på maten du kjøper.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).