Har du søtsug? Har du stadig lyst på noe søtt, og klarer ikke holde fingrene unna godteskåla? For ikke snakke om å ha godteri i huset?

Dette med sukker er vanskelig. Vi er skapt for å like det som er søtt (og fett). Selv om vi ikke husker det, fra den tiden vi fikk morsmelk, assosierer vi søt mat også med trygghet, kjærlighet og omsorg.  Du trenger ikke vende deg til å like noe søtt, i motsetning til for eksempel alkohol eller rakfisk. Du kan si vi er født med søtsug.

I hjernen har vi et «belønningssenter» eller «lystsenter» som blant annet skiller ut et stoff som heter dopamin, og som gir oss nærmest en rus eller et «kick» (dopamin likner på kokain), blant annet når vi er forelska. Dyreforsøk viser at rotter som har tilgang på sukker får et dopamin-kick, og stadig øker inntaket av sukker for å øke dopamin-rushet. Nå kan det legges til at i dissse forsøkene lever stort sett rottene på store mengder sukker, og man kan ikke uten videre overføre dette til mennesker som jo spiser mye vanlig mat i tillegg.

Sukker, som alle karbohydrater gir energi. Sukker brytes raskt ned til glukose, som tas inn i cellen og brukes som «bensin» i kroppen. Så hvis du er trøtt og sliten vil kroppen formerlig rope på sukker (kroppen skiller ut hormoner som gir deg beskjed om at den trenger energi NÅ!). Det er en god grunn til at Kvikklunsj og appelsin er populær turmat.

Hva kan du gjøre med et sterkt søtsug?

Søtsug er ikke nødvendigvis noe galt. Det kan rett og slett være et varsel om at du trenger mer energi. Men når trangen etter noe søtt blir så sterk at du spiser store mengder godteri hver dag eller det går på bekostning av de næringsstoffene kroppen trenger, ønsker du antageligvis å gjøre noe med det.

Slik kan du redusere søtsuget:

  • Sørg for å få nok søvn. Hvis du sliter med søvnen, kan du lese om hva slags mat som kan hjepe deg her.
  • Reduser stress så godt du klarer. Stresshormonene påvirker blodsukkeret, og svingningene kan skape ekstra lyst på noe søtt. Les om stressmestring med mat her.
  • Stabiliser blodsukkeret ved å spise grove kornprodukter og grønnsaker, mat med mye fiber. Få i deg fett og protein til alle måltid.
  • Start dagen med en næringsrik frokost, for eksempel en smoothie, et kokt egg og en grovbrødskive med smør.
  • Unngå ferdigmat med tilsatt sukker (les næringsinnholdet, ekstra tilsatt sukker er oppgitt).  Sukker er tilsatt veldig mye av ferdigmaten og jo mer du spiser, jo mer vender du deg til den søte smaken. Sukker kan også være tilsatt mat vi ikke tenker på som søt, for eksempel pizza.
  • Ikke gå i sukkerfri-fella. Dessverre har det vist seg at for eksempel lettbrus bidrar til de livsstilsykdommene den skulle forhindre, som overvekt og diabetes type 2. Hvis du foretrekker smaken på lettbrus er det greit nok, men ikke tro at du kan drikke store mengder hver dag fordi den er sukkerfri.
  • Unngå smågodt. Smågodt er det vi kaller ultraprosessert mat, laget omtrent bare av kjemiske stoffer. Ikke aner jeg hva som er tilsatt, men mens jeg fint kan ha en sjokoladeplate liggende i skapet en uke, blir smågodtskåla tømt – jeg spiser til jeg blir kvalm. Og vet jeg ikke er alene.
  • Ha nøtter, mandler og en god mørk sjokolade i veska og kjøkkenskapet som snacks når du får lyst på noe godt.
  • Prøv å unngå at godteri erstatter et måltid. La det være «dessert».

    Et sunt kosthold hjelper mot søtsug

I en lengre periode hadde jeg en veldig travel jobb, laget lite mat sjøl og fikk servert mye halvfabrikata av daværende samboer. I den perioden spiste jeg også enorme mengder godteri.

Etter at jeg begynte å spise bedre, er søtsuget også blitt kraftig redusert. Hvis jeg får lyst på noe godt, spiser jeg det, men da holder det med et par små sjokoladebiter for å stille lysten. Et par fiken, yoghurt naturell med frukt eller bær, eller et knekkebrød med geitost kan også være nok til å stille søtsuget.

Jeg lager stort sett all mat fra bunnen, og merker at jeg reagerer når jeg får servert for eksempel ferdig pastasaus, som inneholder endel tilsatt sukker. Synes rett og slett det smaker for søtt og ekkelt.

Må du kutte ut sukker helt?

Det finnes ernæringsrådgivere som mener sukker er gift og å betrakte som narkotika. Jeg er ikke enig. Riktignok gir sukker ingen næring av verdi, som du ikke kan få fra andre matvarer, men jeg mener at hvis du spiser stort sett sunt, så er ikke en spiseskje sukker på havregrøten eller en hjemmebakt kake med sukker problemet.

Velg ren, ekte mat. Spis masse fiberrik mat. Få i deg nok omega 3 og andre fettsyrer, og gode proteiner. Så kan du gjerne unne deg noe godt innimellom. 80 prosent sunt, 20 prosent usunt er en grei retningslinje.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).