Stressmage, eller dyspepsi som det heter på fagspråket, er noe som rammer så mange som kanskje 20 prosent av alle nordmenn. Stressmage karakteriserer av smerter og ubehag i øvre del av magen, over navlen, ofte sammen med kvalme. Personer som plages med dette går også ofte ned i vekt fordi de ikke klarer å spise mer enn litt om gangen. Diagnosen stilles etter at du er blitt undersøkt for å utelukke kreft, betennelser eller magesår. Noen leger bruker en såkalt drikketest, hvor pasienten skal drikke en halv liter buljong i løpet av tre minutter. Friske mennesker klarer fint dette.

Navnet stressmage gjør det lett å tenke at dette «bare er psykisk».  Stress kan også gjøre tilstanden verre eller du kan oppleve å føle deg fin i perioder hvor du ikke er stresset eller bekymret. Det er en sterk sammenheng mellom følelser og mage: En av de viktigste nervene i kroppen, vagusnerven, forbinder hjernen med tarmen og innvollene. Vagusnerven skiller ut viktige signalstoffer, som for eksempel velværehormonet serotonin. Vagusnerven er også med å regulere kroppens produksjon av GABA (gamma-aminosmørsyre), et signalstoff som bidrar til å roe ned hjerneaktiviteten og få oss til å slappe av.

Vagusnerven er også med på å styre matens ferd gjennom kroppen. Når maten når enden av spiserøret, vil «porten» mellom spiserøret og magesekken åpne seg og slippe maten ned i magen. Mye tyder på at denne funksjonen kan være noe svekket hos personer med stressmage, slik at den øverste del av magesekken er stivere.

Nye studier indikerer at en mild betennelse i tolvfingertarmen (den del av tarmen som forbinder magesekken og tynntarmen), og som gjør cellene i tarmveggen mer gjenomtrengelige, kan føre til forstyrrelser i signalene fra vagusnerven. Årsaken til en slik betennelse er ikke kjent.

Hva kan lindre stressmage?

Pusteøvelser: Den norske forskeren Ina Hjelland viste i sin doktoravhandling at pusteøvelser ga effektiv lindring og bedre livskvalitet hos personer med stressmage. Pusteøvelsene påvirket også aktiviteten i vagusnerven.

Diafragmatisk pusteøvelse (magepust) er mye brukt i yoga. Slik gjør du:

Sitt avslappet med rett rygg eller legg deg ned. Løsne bukseknappen/beltet slik at ingenting strammer over magen.

Legg en hånd på magen og en på brystet. Pust dypt inn gjennom nesen og kjenn at pusten når helt ned i magen slik at hånda på magen dyttes utover.

Slipp pusten rolig ut. Ta en kort pause mellom innpust og utpust.

Gjenta 5-10 ganger.

Urter: Mange urter og planter har en beroligende effekt på kroppen, og vil hjelpe deg å slappe av. Du kan lese mer i min urteguide her.

Tarmhelse: God tarmhelse er viktig for at vagusnerven skal fungere optimalt, og for generelt velvære. Noe av det viktigste du kan gjøre er å bidra til en god tarmflora, ved å spise fermentert mat og rikelig med fiber.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).