Stressmage, eller dyspepsi som det heter på fagspråket, er noe som rammer så mange som kanskje 20 prosent av alle nordmenn. Stressmage karakteriserer av smerter og ubehag i øvre del av magen, over navlen, ofte sammen med kvalme. Personer som plages med dette går også ofte ned i vekt fordi de ikke klarer å spise mer enn litt om gangen. Diagnosen stilles etter at du er blitt undersøkt for å utelukke kreft, betennelser eller magesår. Noen leger bruker en såkalt drikketest, hvor pasienten skal drikke en halv liter buljong i løpet av tre minutter. Friske mennesker klarer fint dette.

Navnet stressmage gjør det lett å tenke at dette «bare er psykisk».  Stress kan også gjøre tilstanden verre eller du kan oppleve å føle deg fin i perioder hvor du ikke er stresset eller bekymret. Det er en sterk sammenheng mellom følelser og mage: En av de viktigste nervene i kroppen, vagusnerven, forbinder hjernen med tarmen og innvollene. Vagusnerven skiller ut viktige signalstoffer, som for eksempel velværehormonet serotonin. Vagusnerven er også med å regulere kroppens produksjon av GABA (gamma-aminosmørsyre), et signalstoff som bidrar til å roe ned hjerneaktiviteten og få oss til å slappe av.

Vagusnerven er også med på å styre matens ferd gjennom kroppen. Når maten når enden av spiserøret, vil «porten» mellom spiserøret og magesekken åpne seg og slippe maten ned i magen. Mye tyder på at denne funksjonen kan være noe svekket hos personer med stressmage, slik at den øverste del av magesekken er stivere.

Nye studier indikerer at en mild betennelse i tolvfingertarmen (den del av tarmen som forbinder magesekken og tynntarmen), og som gjør cellene i tarmveggen mer gjenomtrengelige, kan føre til forstyrrelser i signalene fra vagusnerven. Årsaken til en slik betennelse er ikke kjent.

Hva kan lindre stressmage?

Pusteøvelser: Den norske forskeren Ina Hjelland viste i sin doktoravhandling at pusteøvelser ga effektiv lindring og bedre livskvalitet hos personer med stressmage. Pusteøvelsene påvirket også aktiviteten i vagusnerven.

Diafragmatisk pusteøvelse (magepust) er mye brukt i yoga. Slik gjør du:

Sitt avslappet med rett rygg eller legg deg ned. Løsne bukseknappen/beltet slik at ingenting strammer over magen.

Legg en hånd på magen og en på brystet. Pust dypt inn gjennom nesen og kjenn at pusten når helt ned i magen slik at hånda på magen dyttes utover.

Slipp pusten rolig ut. Ta en kort pause mellom innpust og utpust.

Gjenta 5-10 ganger.

Urter: Mange urter og planter har en beroligende effekt på kroppen, og vil hjelpe deg å slappe av. Du kan lese mer i min urteguide her.

Tarmhelse: God tarmhelse er viktig for at vagusnerven skal fungere optimalt, og for generelt velvære. Noe av det viktigste du kan gjøre er å bidra til en god tarmflora, ved å spise fermentert mat og rikelig med fiber.

Stressmage gir nedsatt matlyst, men du kan prøve med noen spiseskjeer yoghurt naturell eller et lite glass kefir/kulturmelk eller vannkefir (du finner oppskrift på vannkefir i min guide til kropp i balanse, se under).

Kropp i balanse

  • HORMONER I BALANSE
  • SPIS DEG SUNN OG FRISK
  • – FÅ MER ENERGI
  • – FOREBYGG SYKDOM
  • – LINDRE SYKDOMSPLAGER
  • – HOLD VEKTA STABIL

17 SIDER GUIDE MED INFO, TIPS OG OPPSKRIFTER

Ved å takke ja til guiden godtar du også at jeg sender deg eposter med informasjon. Du kan når som helst stoppe disse.