Helse er helhetlig. Selv om jeg brenner for Middelhavsdietten og benytter enhver anledning til å minne om at dette regnes som verdens sunneste kosthold, mener jeg ikke at sunn mat alene er nok til å holde deg frisk. Jeg deler naturlig nok oppfatningen om at fysisk aktivitet også er nødvendig, men det er også mange andre faktorer som påvirker helsa di.

Og bare for å ha det sagt: Nei, jeg tror ikke du kan kurere kreft ved pusteøvelser eller bli kvitt MS ved å tenke positivt. Men jeg tror det er grep du kan ta for å leve bedre både med mindre helseplager og alvorlig sykdom.

Hvordan er helse helhetlig?

Det nytter bare litt å spise sunt hvis du samtidig stresser mye, sover lite/dårlig og lever i kaos. Selv er jeg overbevist om at negativt stress er en av de viktigste faktorene for sykdom. Med negativt stress tenker jeg blant annet på slitsomme relasjoner, en jobb hvor du føler du aldri har kontroll, rot og dårlig energi hjemme.

Så har vi individuelle variasjoner. Mens en person synes det er uproblematisk å pendle til jobben, vil en annen person hate det. Et menneske kan bli stresset og nervøs av å bo i landlig stillhet, mens et annet vil føle det samme i et bymiljø. Noen må ha action på jobb, andre trives best med forutsigelighet.

stress

Stress kan også handle om at du ikke lever i sannhet med den du egentlig er. I 2015 fikk jeg et vikariat i UDI som kommunikasjonsrådgiver. Det var da det plutselig kom endel syrere til Norge, og UDI hadde behov for ekstra bemanning, noen som kunne begynne med en gang. Det var en spennende jobb, med utrolig inspirerende og flotte kolleger, hyggelige sjefer og behagelig (og fleksibel) arbeidstid. Likevel hatet jeg det. Jeg følte meg fanget. Den friheten jeg har i egen virksomhet er utrolig viktig for meg. Den  er non-negotiable, som engelskmenn, sier. Kan ikke forhandles. Uten denne friheten vil jeg bli syk.

Det som er viktig for min helse, som gir føde til sjela mi, er ikke nødvendigvis det samme som for deg. Noen elsker toppturer, hvor man må slite og svette litt for å nå målet, mens andre finner lykken i en stille vandring med egne tanker som eneste selskap.

Hva er så viktig i livet ditt at det er utelukket å forhandle om det?

Hva må livet ditt inneholde for at du skal trives, blomstre og leve vel i kongeriket?

Lever du på bekostning av dette?

Å lytte innover

Meditasjon kan være et fint verktøy ikke bare for å senke stress, men også for å skaffe klarhet i livet. For eksempel for å kjenne på om du lever ditt liv eller noen annens.

Det skjer noe når du lager et rom med 15 -20 minutters stillhet. Det trenger ikke være «klassisk» meditasjon, hvor du sitter stille og bruker pust eller et mantra til å fokusere vekk fra distraherende tanker. Du kan også være helt tilstede når du går en tur i skogen, steller i hagen eller tar oppvasken, for den saks skyld. Dropp propper i ørene eller hodetelefon med nyeste podcast. Ha fokus på skrittene dine eller den arbeidsoppgaven du gjør.

Når du mediterer jevnlig vil du oppleve at du har en guide som veileder deg til det riktige livet for deg. Det å få brukt sitt potensiale og leve sine drømmer mener jeg er en viktig faktor for god helse.

Blokkeringer i kroppen

Kineserne snakker om chi, hinduene om prana og de gamle grekerne om pneuma – og med dette mener vi en energi, livskraft eller pust. Blokkeringer i denne livskraften kan føre til sykdom. Blokkeringer skyldes ofte traumer, følelser eller vonde opplevelser som ikke er bearbeidet.

I Kina har akupunktur blitt brukt som et verktøy i flere tusen år for å låse opp blokkeringer. Yoga, pusteøvelser og tankefeltterapi er andre verktøy som kan også hjelpe deg å skape bedre flyt for energien i kroppen din.

Jeg elsker å dele min opplevelse av dette: I Hellas var jeg en gang vertinne for flere yogaretreats, hvor jeg også fikk anledning til å delta selv. I flere uker hadde jeg gjort yoga i tre timer om dagen, og nå fortsatte jeg denne praksisen på egenhånd. En dag kjente jeg plutselig at en tung klump av dårlig samvittighet lettet fra min venstre hofte. Det var en svart sky av dårlig samvittighet for hvordan jeg hadde vært som mamma for guttene mine da de var små. Dette hadde jeg altså båret på i flere år – noe så meningsløst. Jeg hadde gjort så godt jeg kunne utfra mine forutsetninger den gang da og å ha dårlig samvittighet for dette førte ikke til annet enn en vond hofte!

Blokkeringer i omgivelsene

Igjen tilbake til Kina, og praksisen feng shui. For at energien i kroppen din og livet ditt skal kunne flyte fritt, skal også energien i omgivelsene dine, hjemmet ditt, kunne flyte fritt. Jeg er vokst opp i en arkitektfamilie, hvor vi stadig prater om gode hjem og gode rom, så da jeg først hørte om feng shui syntes jeg dette var fullstendig logisk.

Det handler rett og slett om at hjemmet ditt er et sted hvor du føler deg trygg og vel. Et hjem hvor ting funker og er på stell, som er sånn nogenlunde rent og ryddig, hvor det er frisk inneluft og grønne planter, gir en helt annen energi enn en overfylt, støvete bolig med dårlig inneklima. Hjemmet er et sted hvor vi skal kunne slappe av, hvile og hente oss inn. En kran som drypper, en lyspære som skulle vært skiftet, posene med vintertøy som skulle vært båret opp på loftet, et overfylt kjøkkenskap som du ikke vet hva inneholder. Mange slike småting er nok til å påvirke energien negativt, enten du er bevisst det eller ikke.

Tankens kraft

Kan du tenke deg frisk? Jepp, det finnes de som har gjort det. Men vi vanlige dødelige får nøye oss med å tenke positivt. Fokusere på det som er fint. Det vi kan, ikke det vi ikke kan. Hente inn en tanke som får oss til å føle oss vel. Prøve å unngå å la tankene surre rundt det vi ikke kan kontrollere.

Det finnes mye forskning på hvordan tankene påvirker helsa vår. Brystkreftpasienter som har en pågående eller aggressiv holdning, det vil si, som ikke bare gir seg over, men som stiller spørsmål og krav til legen, utvikler flere dreperceller (hvite celler i vårt naturlige immunforsvar som tar livet av kreftceller) enn «snille», passive pasienter.

I en studie fikk forskerne tilgang til 180 dagbøker skrevet av katolske nonner. Nonnene hadde en lik livsstil når det gjaldt kosthold og omgivelser, men de nonnene som brukte positive ord og vendinger for å beskrive seg og sitt liv viste seg å leve i snitt hele 11 år lenger enn sine medsøstre.

Begge disse eksemplene er hentet fra boka Kroppens skjulte intelligens av Åse Dragland.

For kroppen er uhyre intelligent. Så det gjelder å ikke behandle den deretter.

NYHET!

stoffskifte

Dette er en holistisk guide, ment som en praktisk og inspirerende veiledning til deg som har stoffskiftesykdom.

Er du lei av å føle deg ute av balanse?

Av å få høre at «blodprøvene er normale», men likevel føle deg alt annet enn normal?

Av å slite med vekt, hårtap, trøtthet og søvnplager?

Jeg hadde det slik i mange år, og vet hvor ekstremt frustrerende det er. Jeg har skrevet denne eboka for å dele mine erfaringer, samt den kunnskap vi har gjennom forskning og studier på autoimmune sykdomer, hypo/hyperthyreose og kosthold og livsstil.