Hjemmelagede fiskekaker er verdt å sette av tid til å tilberede. Det å lage mat fra bunnen, var noe jeg lærte fort da jeg flyttet til Hellas. Det var omtrent ingen ferdigmat å få kjøpt, og slikt jeg savnet fra Norge måtte jeg bare lage sjøl. Jeg oppdaget at det var mye enklere og raskere enn jeg trodde!

Hjemmelagede fiskekaker er sånn «kjekt å ha mat» i fryseren, til en enkel middag, pålegg, turmat eller snacks. Fordelen kontra kjøpekaker er et mye høyere innhold av fisk og null tilsettingsstoffer. Jeg steker kakene i ovnen, som er betydelig raskere enn å steke i panne.

 

Dessverre inneholder de alle fleste industriproduserte fiskekaker karragenan (E407),  som kan endre tarmfloraen og skape betennelse i tarmen. Karragenan brukes også i en rekke andre matvarer. Når tilsettingsstoffer skal godkjennes av Mattilsynet, blir ikke effekten på tarmhelsen vurdert. De siste årene har vi imidlertid får bedre kunnskap om hvordan mange av de vanligste tilsettingsstoffene bidrar til å ødelegge tarmfloraen. Dårlig tarmflora settes i sammenheng med en rekke sykdommer, overvekt og depresjon – for å nevne noe.

(Les mer om forskning på karragenan her.)

Oppskrift på hjemmelagede fiskekaker:

Denne porsjonen er nok til et stekebrett med fiskekaker.

  • 1/2 kilo seifilet
  • 1 gul løk
  • 1 chili (kan sløyfes)
  • 1 spiseskje tørket dill eller noen kvister frisk dill
  • Ca 1/2 dl melk
  • 1 egg
  • 1 spiseskje potetmel
  • Brødstrø/knust kavring
  • Olivenolje (eventuelt rapsolje) til pensling
  • Salt, pepper

Sett stekovnen på 180 grader varmluft (eller 200 grader over- og undervarme).

Fisk som har vært frosset, inneholder gjerne mye væske, så du kan godt klemme ut litt eller la den renne av seg først. Kjør fisken alle i food prosessor først, så har du kontroll på hvor grovmalt du ønsker den skal være. Fiskeelskere vil gjerne ha grove fiskekaker, mens fiskeskeptiske unger ofte foretrekker finmalt. Kjør de alle de andre ingrediensene, unntatt brødstrø, i food prosessor. Bland med fisken. Hvis nødvendig tilsetter du brødstrø til å få en passe fast masse – den kan godt være litt løs.

Form kakene med hendene og legg på bakepapir på et stekebrett. Pensle med olje. Stek i ovnen til pent brune, cirka 15-20 minutter, avhengig av din stekovn.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).