Hjemmelaget leverpostei, her fotografert ute i snøen for å få nok lys, hører julen til. Jeg er veldig glad i leverpostei, og har stadig ambisjoner om å lage det selv oftere. Ferdigkjøpt leverpostei nemlig en av verstingene når det gjelder ultraprosessert mat, med et høyt innhold av tilsettingsstoffer.

Dessverre har vi nordmenn blitt så fine på det at vi ikke spiser innmat (unntatt når vi får det servert i pølseform), så det kan være en utfordring å få tak i lever hvis du ikke har en Meny-butikk i nærheten. Heldigvis er jeg med i Reko-ringen Surnadal, og kontaktet Storkvikne gård, hvor jeg også hadde bestilt kjøtt, og fikk flott kalvelever fra derfra. Et tips til andre som handler gjennom Reko-ringen: Du kan alltids spørre produsentene om varer som ikke står på lista deres.

I år ble det for første gang hjemmelaget leverpostei med kalv. Tidligere har jeg brukt med svinelever eller lammelever. Okselever blir gjerne for kraftig på smak, men kalv funket bra, synes jeg.

Oppskriften er basert på den i Cappelens kokebok. Kokeboka kom ut i 1991, og har fulgt meg siden. Denne posteien er velegnet til å dele i porsjonsstykker og fryses.

Posteien kan varieres ved å tilsette for eksempel sopp, bacon eller soltørkede tomater.

Dette trenger du for å lage hjemmelaget leverpostei:

 

  • 400 gram lever (kalv, lam eller svin)
  • 400 gram kjøttdeig av svin
  • 1 stor gul løk
  • 1 stort eple
  • 4-5 ansjonsfileter, eventuelt tilsvarende spekesild
  • 1 dl hvetemel
  • 1,5 dl melk
  • 125 gram smør, smeltet
  • En klype ingefær, allehånde, nellik og oregano
  • Salt, pepper

Hvis du har en stor foodprosessor kan du kjøre alle ingrediensene, med kniv, i den.  Hvis den er for liten, kjører du leveren først, deretter alt unntatt kjøttdeigen. Kjøttdeigen blander du inn i røren til slutt. Du skal få en farse som er løs, men ikke suppete. Tilsett eventuelt mer mel.

Sett stekovnen på 180 grader, varmluft. Smør en brødform godt. Hell i farsen. Dekk med folie. Sett brødformen i en større form med vann, og stek i vannbad i cirka en time. Ta av folien de siste tjue minuttene. Sjekk med en kniv når steketiden nærmer seg slutten. Hvis farsen fortsatt er litt løs, kan du skru ned varmen og la den stå fem-ti minutter til.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).