Tran må være verdens hæsligste kosttilskudd. Selv har jeg klart å slippe unna i mange år, da jeg bodde i et land med masse sol, året rundt. Men nå er det ingen bønn.

Dagene blir kortere, vi ser mindre og mindre til sola, dekker oss til med stadig mer klær og bør så absolutt sikre at kroppen får nok vitamin D ved å tvinge ned en stor skje tran om dagen.

Motbydelig, men ondt skal ondt fordrive!

Så hvorfor trenger vi egentlig ta tran?

Vi tar tran først og fremst for å få i oss vitamin D, men også vitaminene  A og E, samt fettsyren omega 3. Når det står på flasken at den inneholder naturlige antioksidanter så siktes det til vitamin E. Alt dette er stoffer kroppen har behov for. Særlig omega 3 og vitamin D er det vanskelig å få nok av fra andre kilder.

Kroppen kan få i seg vitamin D fra to kilder: sola eller kostholdet. Vitamin D dannes i huden av sollys, og hvis du er regelmessig utendørs og ansikt og hender får sol, gir det kroppen et betydelig tilskudd av dette viktige vitaminet. Til og med så langt nord som Tromsø får man nok sol i sommerhalvåret til at det dannes vitamin D.

Mørk hud lager mindre vitamin D enn lys hud, så hvis du er mørkhudet er det ekstra viktig å sørge for å få i deg nok vitamin D gjennom vinteren via maten eller kostholdet.

Fet fisk er den viktigste matkilden til vitamin D.

Og hva skjer hvis du får for lite vitamin D?

Barn kan få rakitt (engelsk syke) og voksne beinskjørhet. Det skyldes at kroppen trenger vitamin D for å kunne ta opp kalsium i skjelettet. Men for lite vitamin D settes også i sammenheng med en rekke andre sykdommer, som revmatisk artritt, diabetes, multipel sklerose og ulcerøs colitt. Videre ser det ut til å være en sammenheng mellom flere krefttyper og lave verdier av vitamin D, samt at personer med gode nivåer av vitamin D lever lenger etter en kreftdiagnose.

For å dekke en ukes behovet for vitamin D kan du spise:

  • Tre middager som inneholder fisk, helst makrell eller annen fet fisk (ikke oppdrettfisk).
  • Sju brødskiver med fiskepålegg, av typen makrell i tomat eller sardin.
  • Få 3,5 timer med sol på ansikt og hender, og gjerne større deler av kroppen, også.

ELLER:

Ta en skje tran hver dag.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).