Hva du har i matskapet, er avgjørende for hvor enkelt og selvfølgelig det er å spise sunt. Et velfylt matskap frister deg til å lage god mat.

Nytt år er en fin anledning til å rydde i matskapet. Kast alt som er gått ut på dato. Kanskje finner du også mat du aldri kommer til å spise, men kjøpte på impuls eller fikk i gave? Som valnøtter i honning eller myntegele? (Jeg sier ikke at det er noe i veien med dette – det er bare eksempel). Gi dette videre.

Har du mange poser med samme type krydder? Sist jeg ryddet, fant jeg tre poser med kanel, og to av dem var alt åpnet. Fest posene sammen med en strikk, eller fyll alle over på glass – så har du bedre oversikt.

Gi matskapet en god vask før du fyller det opp

Det føles omtrent som å flytte inn i et nytt kjøkken, når flekker etter hermetikkbokser, krydder og olje er vasket bort.

Skal du oppbevare maten i containere eller orginalemballasjen?

Dette er et spørsmål om smak og behag. Selv hater jeg melposer og rispakker som revner, og oppbevarer derfor det meste i glassbeholdere. Jeg har åpner hyller, og synes det ser fint ut. Dessuten synes jeg det gir bedre oversikt – det er lett å se når det må fylles på.

Kjøkkenet mitt er relativt lite, men jeg har også et stort spiskammers, hvor jeg har et godt forråd av hermetikk. Vi har 15 minutters kjøring til nærmeste butikk. Det er også en god del matvarer jeg ikke får tak i lokalt – tyttebærsyltetøy og tahini, er to eksempel, og da er det kjekt å kunne ha dette på lager. Da jeg bodde midt i Trondheim, med med innvandrerbutikk og til og med søndagsåpne butikker i kort gangavstand, var ikke behovet det samme for et slikt forråd.

Hva skal du ikke ha i matskapet?

Hvis du lett lar deg friste av potetgull og sjokolade, og synes det er vanskelig å begrense deg, er den enkleste løsningen å ikke ha det i huset. Da kan det heller stå på helgas handleliste, og så kjøper du ikke inn mer enn det du synes er passe.

Mange har posesupper – og sauser, og annen halvfabrikata stående i matskapet, som en back up-løsning. Problemet er bare hvis du griper til dette flere ganger i uka. Kanskje kan du lære deg å lage en god suppe fra bunnen eller hvordan du koker kraft, og ha back up i fryseren. Tomatsaus til pasta, pizza og taco er enkelt å lage selv.

Det er ikke noe i veien med å spise ferdigmat en gang i blant. Selv om jeg stort sett elsker å lage mat, hender det at jeg ikke gidder, er for sliten eller for travel. Da er det greit å kunne ty til frossenpizza! Da handler jeg pizzaen den dagen. Har jeg den liggende i fryseren blir det altfor ofte.

Det samme gjelder drikke. Jeg elsker cola (ekte, med sukker), men har jeg det i huset er det også det jeg drikker. Istedet for vann. Det samme gjelder juice. Selv om juice er betydelig sunnere enn brus, er vann den beste tørstedrikken. I praksis betyr det at jeg kjøper juice av og til i helgene og en cola en sjelden gang, stort sett hvis vi er på biltur eller kafé.

Hva skal du ha i matskapet?

Poenget med et velfylt (og med velfylt mener jeg kvalitet, ikke kvantitet) er at du skal kunne åpner det og bli inspirert til å lage et sunt og godt måltid. Kanskje har du allerede en enkel og rask middagsfavoritt som du er glad i. Da er det lurt å ha ingredienser til den i skapet til enhver tid.

Mat hører hjemme på kjøkkenet eller i spiskammerset. Det gjelder også kjeks, sjokolade, potetgull og drops, som kanskje ligger i nattbordskuffa eller har fått fast plass på sofabordet. Selvfølgelig er det helt iorden å spise godteri, men det å måtte reise seg for å hente en skål med smågodt eller chilinøtter, gir en påminnelse om at dette ikke er hverdagskost. OK, hvis du er fornøyd med en eller to små sjokoladebiter eller to-tre potetgull, trenger du ikke denne påminnelsen (du vet selv om det er en utfordring eller ikke).

 

matskapet

Min sjekkliste for matskap, kjøleskap og fryser:

Jeg klager så og si all mat fra bunnen, og det er viktig for meg å ha ingredienser i mat- og kjøleskap slik at jeg lett kan smekke sammen et måltid. Over årene er dette blitt min basisliste, i tillegg til endel som jeg sylter/hermetiserer/fryser fra egen odling eller matauk.

Du justerer lista utfra dine preferenser. Hvis du ikke liker sopp, er det ingen grunn til å at hermetiske sjampinjonger skal oppta plass i skapet ditt. 🙂

Legg igjen eposten din under, så får du tilsett lista.

Når du sier «ja,takk» til denne, godtar du også at jeg sender deg nyhetsbrev med helsetips, oppskrifter og info om bøker og kurs. Du kan når som helst melde deg av.