Hva er magnesium? Jo, et av de viktigste mineralene i kroppen. Blant annet trenger vi magnesium for å lage nye celler, for at energi skal kunne lagres i kroppen og for at nervene skal kunne sende signaler til musklene om å bevege seg. Magnesium er også viktig for at kroppen skal kunne bruke glukose (karbohydrater) og insulin. I kroppen lagres mesteparten av magnesiumet i muskler og skjelett.

Magnesium finnes i nesten all mat. Vi får i oss rundt halvparten av det vi trenger fra korn, frukt og grønnsaker, og den resterende halvdelen fra melk og kjøtt. Hvis du ikke spiser gluten, og ikke er flink til å spise glutenfrie kornsorter, får du i deg mindre av dette mineralet. Les mer om dette HER.

Enkelte matvarer inneholder spesielt mye av dette mineralet, og det gjelder blant annet:

  • kakao
  • bananer
  • avokado,
  • nøtter og frø
  • fullkornsprodukter
  • belgfrukter
  • blåskjell
  • brokkoli
  • tørket frukt

Hva er magnesiummangel?

Hvis du er normalt frisk og spiser vanlig, vil du få dekket behovet for kalsium gjennom kostholdet. Kroppen tar normalt opp det den trenger fra maten, vanligvis rundt 50 prosent. Hvis kroppen har lite magnesium, blir mer tatt opp.

Magnesiummangel kan oppstå ved langvarig diare eller problemer med nyrene.

Hva er magnesium bra for?

Mange tar magnesiumtilskudd, og veldig ofte er begrunnelsen at det hjelper mot leggkramper eller urolige bein om natta. Nettopp leggkramper og muskelsvakhet kan være symptomer på magnesiummangel. Bare en prosent av det magnesiumet kroppen trenger finnes i blodet, så blodprøve gir ikke nødvendigvis et godt bilde av hvor mye magnesium som finnes i skjelett og muskler.

Så, skal du ta tilskudd av magnesium? Hvis du plages med for eksempel urolige bein om natta, og synes magnesium hjelper, skal du selvfølgelig fortsette med det. Hvis du derimot bare tar magnesiumtilskudd «for sikkerhets skyld» er det godt mulig du heller skal bruke pengene på noe annet.

 

 

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).