21 år i yoghurt-paradiset Hellas, og jeg lærte naturlig nok aldri å lage yoghurt selv. Behovet var aldri tilstede.

 

geit650

Skulle nærbutikken være utsolgt for min yndlingsyoghurt, var det bare å stikke over til naboen og låne noe der. Eventuelt få med en plastboks hjem med hennes hjemmelagede yoghurt, mest sannsynlig basert på geitemelk fra dyra som beitet rundt huset vårt.

 

butikken

Butikken på Sula har et fantastisk utvalg varer til at den tross alt de fleste dagene kun betjener 50 mennesker, men utvalget av ekte yoghurt (av den sukkerfrie sorten og da mener jeg ikke den som inneholder aspartam istedet) er ikke akkurat stort. Nå kan jeg riktignok legge inn bestilling på omtrent alt hjertet måtte begjære (av spiselige saker, altså), men yoghurt-mangelen ga meg det sparket bak jeg trengte for å lære å lage yoghurt sjøl. Heldigvis fant jeg et porsjonsbeger av Synnøves greske yoghurt (med honning og musli, men ikke blandet inn i selve yoghurten). Litt yoghurt-kultur er helt nødvendig for å kunne lage sin egen.

Oppskriften hadde jeg. På matkursene mine kommer det stort sett andre kokkeentusiaster og mange deler gledelig sine materfaringer. Denne superenkle yoghurtoppskriften fikk jeg av Maria. Selv hadde hun fått den av en kurdisk venninne, som igjen hadde lært å lage yoghurt av sin bestemor.

Etter å ha laget denne en gang er jeg simpelthen fra meg av begeistring.

Så enkelt! Så godt!

Bare prøv sjøl:

Marias kurdiske yoghurt

yoghurt

  • 2 liter melk (jeg brukte helmelk fra Tine)
  • 1,5 spiseskjeer yoghurt naturell (jeg brukte Synnøves ekte greske yoghurt, men hvilken som helst yoghurt naturell duger – huskk å gjemme litt av denne yoghurten så du har til neste gang!)
  • 1,5 spiseskjeer sukker

Kok opp melka. Kjøl ned til cirka 40 grader. Tilsett yoghurt og sukker og rør rundt. Pakk inn gryta i et teppe, håndkle eller liknende og sett lunt – for eksempel i stekoven. Jeg lot den stå over natta – den skal stå i 4-6 timer. Og vips!  – når du pakker ut gryta og fjerner lokket så har du sannelig min hatt ekte yoghurt!

Det er rett og slett magi! Og det er melkesyrebakteriene i yoghurtkulturen som sørger for magien. Tarmen vår simpelthen elsker disse bakteriene, så det å spise yoghurt daglig bidrar til en god tarmflora. Særlig viktig hvis du har fått ødelagt de «snille» bakteriene i tarmen av antibiotika eller tilsettingstoffer i ferdigmat.

yoghurtogmusli

Hold deg unna den såkalte fruktyoghurten, som sjelden inneholder frukt, bare masse sukker. Server heller yoghurt naturell med frukt, og gjerne nøtter, frø og havregryn – da får du et fullverdig måltid med proteiner, kalsium og en rekke vitaminer.

Og yoghurt naturell er også knallgodt som tilskudd i for eksempel alskens indisk-inspirerte retter, på vafler og pannekaker og i viltsaus.

Kos deg!

DSC_0055

 

Inspirasjon fra

Middelhavet –

RASKERE ENN TORO

sunn enkel middag

 

 

La Middelhavsmaten komme til deg. Få oppskriftshefte med 5 sunne, enkle og deilige middager som er raskere å lage enn ferdigmat.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg nå og da sender deg eposter med oppskrifter, mattips og info om kurs og bøker.