Fermentert mat gjør tarmen lykkelig. Fermentering, eller gjæring, betyr at maten er laget med bakteriekulturer, og tarmen elsker å få beriket sin bakterieflora.Les mer om god tarmhelse her.

Men ikke bare det: Fermentert mat er den beste kilden til vitamin K2, som både gir deg sterkt skjelett og kan hjelpe mot beinskjørhet, og dessuten har vist seg å bidra til å forebygge både diabetes type 2, revmatiske sykdommer, enkelte kreftformer og hjerte- og karsykdommer.

Vitamin K2 lages av bakterier, inklusive bakteriene i vår egen tarm. Men ettersom det er usikkert hvor mye av det vitaminet som blir produsert i tarmen kroppen klarer å ta opp, kan vi ikke basere oss på egenproduksjon, men må spise fermentert mat i tillegg.

Tradisjonell, fermentert mat

Du trenger ikke begynne å drikke kombucha (fermentert te) eller spise kimchi (en asiatisk variant av surkål), for å få i deg fermentert mat og drikke.

Fermentering har lange tradisjoner også i Norge. Spekemat, surkål (sauerkraut), sylteagurk og sylta rødbet, er noen eksempel. Dagens industriproduserte sylteagurk og sylta rødbeter, som du får kjøpt i vanlige butikker, er imidlertid ikke fermentert. Prøv innvandrerbutikker eller helsekostforretninger i stedet. Når det gjelder surkål, kan du se etter tyskprodusert sauerkraut. Hvis den er laget på vin, er den trolig også fermentert.

Ost er ofte fermentert. Både innholdet av bakterier og vitamin K2 vil variere, avhengig av hva slags prosess som er brukt. Norvegia, Gamalost, Camenbert og Emmenthal er oster med et relativt høyt innhold av vitamin K2.

Surdeigsbrød, yoghurt (naturell og gresk) og kefir er andre fermenterte matvarer. Visste du at også kaffe ofte er fermentert? Mange produsenter fermenterer kaffebønnene før de brennes og males – sjekk varedeklarasjonen. Enda en god grunn (eller unnskyldning) for å ta en kopp kaffe.

sunnere kosthold

Nyhet!

BINGO FOR SUNNERE KOSTHOLD

Ønsker du å spise sunnere, men føler at det skorter på gjennomføringsevnen?

Har du det litt som Peer Gynt: tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!

Trenger du et lite spark bak for å ta de sunne valgene?

Da er bingo for sunnere kosthold noe for deg! For bare kr 129 får du et bingobrett hvor hvert felt rett og slett er et sunt matvalg. Det fungerer som en motiverende sjekkliste.

Klarer du å krysse av alle feltene på ei uke?

WOW! Da har du virkelig gjort noe kroppen din vil belønne deg for med mer overskudd og energi. Powerwoman! 👍🏻