Lavt stoffskifte (hypotyreose) skyldes at skjoldbruskkjertelen ikke klarer å produsere nok tyreoidhormoner til å opprettholde normal forbrenning. Du vil føle deg trøtt, energiløs og kanskje mismodig. Huden blir ofte tørr, håret mister glansen, og du fryser lett. I tillegg legger du lett på deg – og sliter med å bli kvitt kiloene.

Vanlig behandling er tilskudd av tyroidhormoner, og legen vil antageligvis si at disse pillene må du ta livet ut. Mange kvinner opplever imidlertid å ikke føle seg særlig bedre med pillene, og fortsetter å plages, da særlig med vekta. Det kan skyldes påvirkning fra også andre hormoner: For mye av stresshormonet kortisol, eller ubalanse mellom østrogener og progesteron.

Jeg har selv hatt lavt stoffskifte og gikk på medisiner i mange år. Kostholds- og livsstilsendringer gjorde at jeg kunne slutte med pillene. Jeg gikk fra et typisk vestlig kosthold til Middelhavskost, noe som gjorde en enorm forskjell.

Lavt stoffskifte skyldes betennelse

Den vanligste årsaken til lavt stoffskifte hos norske kvinner er det som kalles Hashimotos tyreoiditt. Dette er en autoimmun sykdom, hvor kroppens immunforsvar angriper skjoldbruskkjertelen og vi får en kronisk betennelsestilstand. Denne kan reverseres, ved å spise bedre og å leve bedre.

Kostholdet vil alltid være selve fundamentet for å skape bedre balanse i hormonene. Det er som et hus: Et hus er ikke et godt sted å være hvis taket lekker, strømmen stadig går og du ikke får til å spyle ned i toalettet. Når du først har fåt dette på plass, kan du begynne å innrede og gjøre det koselig, slik at hjemmet ditt blir et sted du stortrives, koser deg og henter energi.

Kosthold ved lavt stoffskifte

Ved hypotyreose bør du være ekstra obs på at du får i deg nok av mineralene jod og selen. En viktig byggestein i tyreoidhormonene er jod (som du kan lese mer om her). Mange kvinner i Norge har jodverdier som er i nedre skikt, altså grenser til mangel. Men du må også huske på at hypotyreose som skyldes Hashimotos ikke er en mangelsykdom og ikke det samme som struma. Du skal altså ikke ta jodtilskudd ukritisk og i store doser. For mye jod kan også føre til forstyrrelser i skjoldbrukskjertelen.  Gode kilder til jod er meieriprodukter, fisk og sjømat.

Selen er også et viktig mineral for normal funksjon av skjoldbrukskjertelen. Særlig sjømat inneholder mye selen, men også grove kornprodukter, fisk, kjøtt og egg inneholder dette mineralet. Selen er dessuten en viktig antioksidant, og som ved alle betennelsestilstander, vil vi ha nok antioksidanter.

Hvis du har googlet kosthold ved lavt stoffskifte, har du kanskje kommet over begrepet goitrogener, som er stoffer i enkelte matvarer som kan nedsette produksjonen av tyroidhormoner. I et vanlig kosthold er dette ikke et problem. Soya er en av de matvarene som inneholder mye goitrogener, så hvis du for eksempel drikker mye soyamelk og spiser mye tofu eller andre soyaprodukter, bør du kanskje redusere dette noe.

Livsstil ved lavt stoffskifte

Som ved all ubalanse i hormoner, er det ikke bare kostholdet som kan skape en varig balanse. Det at du føler deg trøtt og energiløs, er jo også en beskjed om å senke skuldrene og ta det mer med ro.

Det som skapte den store endringen hos meg, og som gjorde at jeg kunne slutte med hormontilskudd, var ikke bare maten, men også at jeg begynte med meditasjon og yoga, var mye mer utendørs og endelig tok meg tid til slikt som både ga meg ro og mer glede, nemlig hagearbeid, håndarbeid og matlaging.

I STOFFSKIFTEGUIDEN HAR JEG SAMLET KOSTHOLDSTIPS, OPPSKRIFTER OG PRAKTISKE RÅD.