For å vite hva du putter i kroppen din, bør du gjøre det til en vane å lese innholdslista på etiketten. Når det gjelder mat, er det meste lov: Man må gjerne kalle et produkt «Mors hjemmelagede kjøttkaker», men når man sjekker innholdet er det åpentbart at kjøttkakene er produsert på en fabrikk, og jeg tviler på at mor jobber der. «Sukkerfritt» betyr vanligvis at sukker er erstattet med et kunstig søtningsmiddel (vanligvis framstilt i en lab) og «lett» betyr ofte at fettet er erstattet med stivelse. Ingen av delene gjør maten sunnere.

Vi får i oss miljøgifter både fra mat og matemballasje, i tillegg til fra kremer, medisiner, shampoo, klær, luft og vann. Leveren er kroppens avgiftingsorgan, men klarer ikke bryte ned og skille ut alt. Derfor er det viktig å begrense mengden fremmedstoffer i kroppen, og en måte å gjøre det på er å spise så ren, og lite bearbeidet mat som mulig. Selv om maten i utgangspunktet skal være trygg, vet vi også veldig lite om den såkalte cocktaileffekten – altså hva som skjer med kroppen og helsa ved en blanding av de ulike fremmedstoffene.

En annen ting er store mengder ultraprosessert mat settes i sammenheng med overvekt (les mer her).

Ingredienser og næringsinnhold

Varedeklarasjonen er todelt: Produsenten oppgir både innholdet (hva de har laget maten av) og næringsinnholdet (hvor mye proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler maten inneholder). Begge deler er påbudt.

Her har jeg tatt Soft Flora plantemargarin som et eksempel:

Ingrediensene skal nevnes i den rekkefølgen det er er mest (altså den ingrediensen det er mest av kommer først). Allergener skal merkes, og en vanlig måte å gjøre dette på er å utheve skriften. Soft Flora inneholder altså allergene melk og soyalecitin.

Slik ser næringsinnholdet ut:

Det er bare påbudt å merke inneholdet av energi (kalorier), fett, mettet fett (det usunne fettet), karbohydrater, proteiner, salt og sukker. Her har produsenten også valgt å ta med innholdet av umettet og flerumettet fett (det sunne fettet) og inneholdet av de fettløselige vitaminene A, E og D.

Etter navnet på vitaminet står det hva som er anbefalt daglig inntak (mg = milligram, μg =mikrogram). Prosenttalet som står i parentes, viser hvor mye av vitaminet denne margarinen inneholder i forhold til det anbefalte dagsbehovet. Hvis du spiser 100 gram av denne margarin, får du altså i deg dobbelt så mye vitamin D som er anbefalt i løpet av en dag.

Hva er viktig å huske på?

Jo færre ingredienser du ikke vet hva er, jo bedre.

En god tommelfingerregel, er å unngå mat som du ikke kan lage sjøl hjemme.

Eller som noen har sagt: Ikke spis det, hvis ikke bestemora di vet hva det er.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).