Hvis du har hormoner i ubalanse, enten det skyldes overgangsalder, pms eller stoffskifteproblemer, må du i første omgang prøve å senke nivået av stresshormoner, og da særlig kortisol.

SJEKK MIN URTEGUIDE TIL HORMONER I BALANSE HER.

Men vil kaffe og te øke kortisolnivået, og bør du unngå det?

Morgenens høydepunkt, iallfall for min del, er den første kaffekoppen. I helgene inntar jeg den ofte i senga, mens på hverdager prøver jeg å gjøre denne nytelsen til en stund zen, uten pc og telefon, hvor tankene får fly eller blir skrevet ned i dagboka. Lykke. Som ikke er det samme hvis kaffen blir erstattet med te, sitronvann eller hva som helst annet. (Men kanskje det går an å vende seg til det?)

Kan kaffe bidra til hormoner i ubalanse?

Kaffe er kjent for å øke kortisolnivået, men dette er en sannhet med modifikasjoner: Friske personer som drikker moderate mengder kaffe (2-3 kopper daglig) har en relativt liten økning i nivået av stresshormonet til sammenlikning med de som bare drikker kaffe av og til, eller som drikker store mengder. Det er også forskjell på kvinner og menn: Menn ser ut til å får høyere økning i kortisolnivået enn kvinner. Kvinner forbrenner dessuten kaffen raskere.

Hva med te?

Vanlig te inneholder cirka halvparten så mye koffein som kaffe. I tillegg inneholder te et stoff som heter theanin, som sammen med koffein har en beroligende effekt. Te kan altså både ha en kaffe-effekt, ved å skjerpe konsentrasjon og hukommelse, samtidig som te får deg til å slappe av.

Så hva er konklusjonen, hvis du har hormoner i ubalanse?

Kaffe har også mange kjente helsefordeler, som du må ta i betraktning: Kaffe inneholder antioksidanter, kan redusere risiko for Alzheimer og Parkinson, øke sportsprestasjoner, minske apetitten (som kan være positivt hvis du ønsker å gå ned i vekt), redusere risiko for nyrestein, slag, diabetes type 2 og en rekke krefttyper.

Rådet mitt vil være: kos deg med kaffen men ikke overdriv.

Hvis du sliter med å bli gravid, kan det imidlertid være verdt å kutte ut koffeinholdige drikker. Forskningen er ikke entydig, men endel studier tyder på at kaffe kan redusere sædkvaliteten hos menn, og også påvirke muskelsammentrekningene i egglederne.

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2257922/

https://www.nature.com/articles/d41586-019-00398-1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28844822

https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1476-5381.2011.01266.x

 

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).