Hvis du har hormoner i ubalanse, enten det skyldes overgangsalder, pms eller stoffskifteproblemer, må du i første omgang prøve å senke nivået av stresshormoner, og da særlig kortisol. Men vil kaffe og te øke kortisolnivået, og bør du unngå det?

Morgenens høydepunkt, iallfall for min del, er den første kaffekoppen. I helgene inntar jeg den ofte i senga, mens på hverdager prøver jeg å gjøre denne nytelsen til en stund zen, uten pc og telefon, hvor tankene får fly eller blir skrevet ned i dagboka. Lykke. Som ikke er det samme hvis kaffen blir erstattet med te, sitronvann eller hva som helst annet. (Men kanskje det går an å vende seg til det?)

Kan kaffe bidra til hormoner i ubalanse?

Kaffe er kjent for å øke kortisolnivået, men dette er en sannhet med modifikasjoner: Friske personer som drikker moderate mengder kaffe (2-3 kopper daglig) har en relativt liten økning i nivået av stresshormonet til sammenlikning med de som bare drikker kaffe av og til, eller som drikker store mengder. Det er også forskjell på kvinner og menn: Menn ser ut til å får høyere økning i kortisolnivået enn kvinner. Kvinner forbrenner dessuten kaffen raskere.

Hva med te?

Vanlig te inneholder cirka halvparten så mye koffein som kaffe. I tillegg inneholder te et stoff som heter theanin, som sammen med koffein har en beroligende effekt. Te kan altså både ha en kaffe-effekt, ved å skjerpe konsentrasjon og hukommelse, samtidig som te får deg til å slappe av.

Så hva er konklusjonen, hvis du har hormoner i ubalanse?

Kaffe har også mange kjente helsefordeler, som du må ta i betraktning: Kaffe inneholder antioksidanter, kan redusere risiko for Alzheimer og Parkinson, øke sportsprestasjoner, minske apetitten (som kan være positivt hvis du ønsker å gå ned i vekt), redusere risiko for nyrestein, slag, diabetes type 2 og en rekke krefttyper.

Rådet mitt vil være: kos deg med kaffen men ikke overdriv.

Hvis du sliter med å bli gravid, kan det imidlertid være verdt å kutte ut koffeinholdige drikker. Forskningen er ikke entydig, men endel studier tyder på at kaffe kan redusere sædkvaliteten hos menn, og også påvirke muskelsammentrekningene i egglederne.

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2257922/

https://www.nature.com/articles/d41586-019-00398-1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28844822

https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1476-5381.2011.01266.x

 

Hormoner i balanse

GRATIS GUIDE PÅ 16 SIDER MED TIPS OG OPPSKRIFTER

Når du takker ja til guiden, godtar du at jeg kan sende deg eposter med info og inspirasjon.