Kamilleblomst hører mai måned til. Her i landsbyen min i Hellas er engene dekket av viltvoksende kamilleblomst nå i mai. Dette er en plante du også lett kan dyrke selv i Norge, og har du en hageflekk, bør du sette av litt plass. Den sprer seg raskt. Kamilleblomst hører hjemme i ethvert husapotek.

Kamille er kjent for å virke beroligende og søvndyssende. Teen hjelper mot magesår og fordøyelsesplager, og kan gis til barn med kolikk. Planten skal også virke betennelsesdempende på magesår, Crohns og ulcerøs colitt.

Her i Hellas brukes kamilleblomst mye mot øyebetennelse – og anbefales også ofte av leger fremfor moderne medisin. Hvis du har rennende eller såre øyne, eller plages av puss i øynene, kan du dyppe en steril bomullsdott i te og vaske øyet. Min mann fortalte at da han var barn, brukte ungene å plukke kamilleblomst og selge til apotekene for 5 drakmer pr. sekk.

Kamilleblomst har ingen kjente bivirkninger og regnes som en helt trygg urt.

Kamillefrø får du kjøpt både på nett og i gartneri. Frøene såes direkte på voksestedet, som bør være varmt og solrikt, nå på denne tida. Du høster bare blomstene. Jeg legger blomsterhodene i en kurv, som får stå et lunt sted. Et par ganger i døgnet løfter jeg og siler blomstene med hendene, så de får luft og ikke blir liggende tett (da vil de mugle). Fyll på glass og sett i kjøkkenskapet.

Les mer om denne fantastiske urten på rolv.no.

 

FØLG OSS PÅ FERDEN

selvforsyning

 

Høsten 2021 flyttet Kristian og jeg inn i ei hytte på 20 kvadrat i Surnadal på Nordmøre. Eiendommen er på nesten to mål og heter Småland. Vi er i ferd med å bygge ut og etablere hage. Målet er å bli mest mulig selvforsynt, både med det vi kan dyrke, men også med det vi kan høste i naturen, fiske og jakte. Kristian har vært vinbonde i Spania i 15 år, og våren 2022 setter vi ned de første vinrankene her. Vi planlegger produksjon av vin fra både druer og bær.

Ønsker du å følge oss på veien? Legg igjen din epostadresse, så gir jeg beskjed når jeg har lagt ut et nytt blogginnlegg om selvforsyning.