Det er nærmest opplest og vedtatt at har du en autoimmun sykdom, må du leve med denne resten av livet. Men enkelte forskere begynner å stille spørsmålstegn ved dette. En av verdens fremste forskere innenfor autoimmunitet, Harvard-professor Alessio Fasano mener at lekk tarm og miljøgifter spiller en vesentlig rolle, og at hvilke bakterier du har i tarmen kan ha noe å si for om autoimmun sykdom utvikles eller ikke når du har en genetisk disposisjon (kilde, kilde).
Hva er autoimmun sykdom?
Hele tarmen innvendig har en barriere, omtrent som huden. I utgangspunktet skal ingenting kunne trenge gjennom, bortsett fra de næringsstoffene kroppen trenger. I denne barrieren, eller tarmveggen som den også kan kalles, er der egne åpninger for de ulike næringsstoffene. Et avansert system sørger for å åpne døren i tarmveggen og sette i gang mekanismer som hjelper for eksempel glukosemolekylene (karbohydrater som er brutt ned) å komme seg fra tarmen til blodet, slik at kroppen får energi. I utgangspunktet skal det ikke være mulig for andre stoffer å komme seg gjennom tarmveggen. Hvis dette likevel skjer, vil kroppens forsvarshær, immunsystemet, gå til angrep og prøve å eliminere inntrengerne. Enkelte ganger likner imidlertid inntrengerne så mye på enkelte av kroppens egne celler, at forsvarshæren istedet går til angrep på disse. For å si det på en annen måte: Det ville være som om «the bad guys» og «the good guys» gikk i like uniformer, hadde samme hudfarge og snakket samme språk – hvordan skulle du da klare å skille de fra hverandre? For eksempel er det en teori om at glutenproteinet gliadin likner så mye på celler i skjoldbruskkjertelen at immunforsvaret vil angripe disse istedet for å prøve å eliminere gliadinmolekylet.
Kan du da bli frisk?
Genene kan du ikke gjøre noe med, har du sikkert hørt, men Fasano mener at dette ikke stemmer. Han mener at en endring i tarmfloraen, for eksempel etter en antibiotikakur eller ved endring av kostholdet, kan trigge genene. Vi vet allerede at også andre forhold, som et traume eller en vanskelig livssituasjon, kan bidra til å utløse autoimmun sykdom.
Kosthold og livsstil er vår verste fiende, men Fasano. Den voldsomme utviklingen i autoimmune sykdommer, allergier og betnnelsestilstander de siste tiårene har foregått for kort til at det kan være genene våre som er endret. Ved å prøve å rette opp de underliggende årsakene, som dårlig tarmhelse og et vestlig kosthold med mye miljøgifter, kan vi holde oss friske, også om vi er genetisk disponert for en autoimmun sykdom.
Hva kan du gjøre selv?
Visste du at du kan endre tarmfloraen din til det bedre bare i løpet av 48 timer?
Spis:
- Grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og belgfrukter.
- Yoghurt naturell, biola og kulturmelk, og annen fermentert mat.
- Unngå bearbeidet kjøtt (pølser, ferdige burgere, kjøttpålegg).
- Vær moderat med sukker.
- Unngå kunstige søtningsmidler.
- Velg økologisk så langt det er mulig.
GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE
MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!
Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.
Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.
Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).