Blir du lykkelig av mat? Comfort food, eller trøstemat, er et begrep vi kanskje først og fremst kjenner fra amerikanske filmer, hvor heltinnen, etter å ha blitt dumpet, setter seg ned og tømmer en boks med iskrem. Iskrem er antageligvis den matvaren som likner mest på morsmelk, og som fra vi er født stimulerer hjernens belønningssenter til å skille ut lykkehormonet dopamin.

Heldigvis er det også mange sunne matvarer som hjelper hjernen med å lage dopamin. Det gjelder for eksempel havre, banan, kikerter og andre belgfrukter, avokado og fjærkre.

Lykkelig tarm

De siste årene har det vært gjort mange studier på sammenhengen mellom tarm og hjerne, og det er blant annet funnet at personer med kraftig depresjon har annerledes tarmflora enn friske personer. Om dette betyr at depresjon vil kunne kureres ved hjelp av probiotika er for tidlig å si, men det er uansett viktig å stelle pent med tarmen for å generere den generelle godfølelsen.

Hele 80 prosent av kroppens produksjon av velværehormonet serotonin produseres i tarmen og en av kroppens viktigste nerver, vagusnerven, går fra tarmen til hjernen. Gjør tarmen lykkelig ved å spise mat som inneholder mye fiber og fermentert mat, som yoghurt, kefir, kulturmelk og mange typer oster. Disse matvarene vil bidra til en god variert tarmflora.

Omega 3 og vitamin D

Lavt inntak av omega 3 (som vi får fra fisk og sjømat) og vitamin D, har vært satt i sammenheng med blant annet depresjon, men når forskerne har prøvd å gi tilskudd til personer med kraftig depresjon, har resultatene vært motstridende.

En større spansk befolkningsstudie, med over 6500 deltakere, konkluderte med at et moderat inntak av omega 3 (0,5-1 gram daglig) ga lavere risiko for depresjon. 5 ml tran (en spiseskje) inneholder 1,2 gram omega 3.

 

Gjør sjokolade deg lykkelig?

Selvfølgelig gjør den det! Sjokolade utløser gjerne både dopamin og serotonin, pluss at sjokolade (det vil si kakaoen i sjokoladen) er en god kilde til magnesium. Også lavt inntak av magnesium settes i sammenheng med depresjon. Mineralet er nødvendig for mange av hjernens funksjoner.

God kilder til magnesium er mørk sjokolade, avokado, mandler, bønner og linser, linfrø, fullkorn, bokhvete, potet, grønne grønnsaker og banan.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).