Hva betyr det egentlig at kroppen er i balanse?

Kroppen er et fantastisk maskineri, og det er helt utrolig hvilke innebygde systemer den har for å skape balanse, eller homeostasis, som det heter på fint. Ta natrium, for eksempel, en bestanddel i salt, som er livsnødvendig blant annet for nerveimpulser, muskelbevegelse og for å opprettholde væskebalansen i kroppen. Får vi i oss for lite, vil hormoner og signalmolekyler varsle nyrene og svettekjertlene om å holde på saltet. Hvis vi får i oss for mye salt, vil nyrene skille ut overskuddet med urinen.

Et annet eksempel det det vi kaller kalsiumbalansen. Kalsiumioner er livsnødvendige for mange kjemiske reaksjoner i kroppen, og mengden av disse i blodet er nøye regulert. Her har kroppen sikret seg på flere måter: Hvis nivået av kalsiumioner i blodet synker, vil hormonet kalsitriol, som er laget av vitamin D, varsle om at mer kalsium må tas opp fra tarmen. Alternativet er å stjele kalsium fra skjelettet. Hvis det er mer enn nok kalsiumioner i blodet, vil et annet hormon varsle om at skjelettet kan få ha sitt kalsium for seg selv.

Hjelp kroppen til balanse

Det er begrenset hvor lenge kroppen klarer å opprettholde balanse, hvis vi motarbeider den. Hvis vi spiser for mye salt over tid, vil nyrene bli slitne og ikke klare å skille ut alt overskuddet. Overskuddet av salt samles i væsken mellom cellene. Ettersom vann følger salt, vil også blodvolumet øke. Det betyr mer høyt blodtrykk og mer jobb for hjertet, som igjen kan føre til hjertesvikt.

Når det gjelder kalsiumbalansen er den avhengig, som vi så, av blant annet vitamin D. Får vi ikke nok vitamin D, vil kroppen begynne å tære på skjelettet, for å sikre nok kalsium i blodet til livsviktige funksjoner. Resultatet kan bli beinskjørhet (osteoporose). Men kalsiumbalansen er også påvirket av mange andre hormoner, både kortisol, østrogen, progesteron, tyroidhormoner og insulin. Ubalanse i hormonene vil altså også skape ubalanse her.

Slik får du kropp i balanse

Det viktigste fundamentet for en kropp i balanse er et sunt kosthold. Hvis du spiser sunt og variert, legger du et godt grunnlag. Du kan laste ned min kostholdsguide her:

Kropp i balanse

Ved å takke ja til guiden godtar du også at jeg sender deg eposter med informasjon. Du kan når som helst stoppe disse.

0 kommentarer