Det var i Hellas jeg lærte å lage ordentlig, langkokt mat. Mat fra bunnen, mat som ofte tar mange timer å tilberede. Av greske venninner lærte jeg også dette med å planlegge matlagingen, og å lage mat for flere dager i slengen, ofte med det samme utgangspunktet. Nå går det an å lage riktig mange gode, sunne retter på en halvtime, men det er ikke til å komme fra at veldig mye mat smaker veldig mye bedre når den får koke lenge. Her er et eksempel på hvordan du får langkokt mat til flere måltid.

IMG_1437

Utgangspunktet er en svineknoke og en pakke rotgrønnsaker.

Det første jeg gjorde var å la knoken koke i rikelig med vann helt til kjøttet løsnet fra beinet – det tok flere timer. Men jeg sto altså ikke og på mens knoken kokte og sydet til den deiligste kraft! (Da lå jeg på sofaen med strikketøy mens jeg så et par episoder av Outlander. :))

Kjøttstykkene ble pillet fra beinet og lagt til side, og kraften tatt vare på.

Middag dag 1 –  saltkjøtt med rotmos. Rotgrønnsaker ble skrelt og skåret i små biter, og fikk koke seg møre i litt av kraften. Så ble de most med rikelig med pepper og en klatt smør, og servert sammen med noe av kjøttet.

Middag dag 2 –  kjøttsuppe a la Greque (=på gresk vis). Resten av rotgrønnsakene fikk koke seg møre i cirka halvparten kraft og halvparten vann sammen med purre skåret i ringer. Parallelt kokte jeg et par desiliter byggryn. Da byggrynene var ferdigkokt ble de tilsatt suppen, sammen med kjøttrester i småbiter. Til slutt tilsatte jeg avgolemono, sitron-og eggsaus, som lages ved å piske et egg med saften fra en sitron. Servert med et persilledryss.

 

IMG_1440

Middag dag tre – blomkålsuppe. Et blomkålhode kokt mørt i halvt om halvt med kjøttkraft og vann. Most med stavmikser og tilsatt en dæsj kremfløte, pepper og litt revet muskat. Servert med brød.

Hjemmekokt kraft gir en helt annen smak til maten, og ikke minst: Mye mer næring. Ferdigkraft, i form av buljongterning, inneholder stort sett bare salt og e-stoffer.

 

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).