Av og til bli jeg så lei av at matlaging skal gå så fort! Og det gjelder også mine egne tips til enkle, raske retter. Det er bare et faktum at mange retter trenger tid. Langvarig koking eller steking gjør at smakene virkelig kommer fram. Det er sjelden mer arbeid fordi om det hele tar mer tid.

Så kan man gjøre noe koselig mens gryta står og putrer på komfyren og godlukta sprer seg i huset! Noen av mine hyggeligste minner er nettopp av lukta av et eller annet godt, og min far (kokken) som satt oppslukt med en bok og et glass øl, og ventet på at maten skulle bli ferdig. Kanskje nettopp derfor at jeg forbinder matlaging med kos og hygge.

En av de rettene som smaker utrolig mye bedre når den får koke lenge, er tomatsaus. Jeg drømte om å lage den perfekte tomatsausen i mange år etter en himmelsk matopplevelse på Amalfikysten i Italia. Vi hadde stoppet på en bitteliten kafé ved veien som var skåret ut i den bratte fjellsiden. Kaféen lå nærmest klint inn i fjellveggen og her fikk vi servert lunsj: spagetti med tomatsaus og intet annet. Det enkle måltidet er noe av det beste jeg har smakt. Seinere var det en italiensk gjest på gjestgiveriet mitt i Hellas, som lærte meg trikset: En blanding av hermetiske og ferske tomater og laaang koketid.

tomatsaus

Når jeg først lager denne sausen, lager jeg en stor gryte og fryser ned i passe porsjoner. Sausen kan brukes både til pasta, på pizza, til fisk og kjøtt.

Du trenger:

  • Fire bokser hermetiske tomater à cirka 400 gram
  • Fire tomater, hakket (vinter og vår er det lite smak på tomatene, så de kan godt byttes ut med hermetiske)
  • To rødløk, hakket
  • Åtte fedd hvitløk, hakket
  • En spiseskje brunt sukker
  • To spiseskjeer vineddik
  • En spiseskje tørket basilikum
  • En spiseskje tørket oregano
  • Salt, pepper
  • Olivenolje

Stek løk og hvitløk myk i rikelig olivenolje på svak varme. Tilsett tomatene og de hermetiske tomatene, sukker, eddik og urter. Kok opp. Skru ned varmen. Selv er jeg glad i olivenolje, og tilsetter cirka en desiliter (men det kan droppes). La sausen putre forsiktig på svak varme, under lokk, i minst tre timer. Rør av og til.

Avkjøl, før du fyller i porsjonsbokser og fryser. Du kan også fylle sausen på sterile glass.

 

FEM HVERDAGSMIDDAGER

Raskere enn Toro

Å lage mat fra bunnen er noe av det beste du kan gjøre for egen helse. Jeg ønsker å knuse myten om at det er tidkrevende og vanskelig! Her får du fem enkle, næringsrike middagsoppskrifter, som alle er raskere å tilberede enn ferdigmatprodusentenes alternativ. Helt fri for kjemiske tilsettingsstoffer.

 

Når du takker ja til oppskriftsheftet, godtar du også at jeg sender deg mattips, oppskrifter og info om kurs. Du kan når som helst melde deg av.