En kronisk følelse av trøtthet, konsentrasjonsproblemer, «tåkehjerne», søvnproblemer, vektøkning og depresjon.  Dette er velkjente symptomer på lavt stoffskifte. Men de samme symptomene kan også oppstå hvis du har ustabilt blodsukker. Å stabilisere blodsukkeret er en nøkkel til å leve bedre med lavt stoffskifte.

Mange har et kosthold med for høyt inntak av raske karbohydrater, sukker og salt, mens fiberinntaket er altfor lavt. Hvis du blir veldig søvnig en stund etter at du har spist, eller får veldig lyst på noe søtt, har du antageligvis fått i deg for mye raske karbohydrater i måltidet (for eksempel loff, hvit pasta eller hvit ris). Vin til maten kan også bidra til at du føler behov for en lur eller noe søtt en stund etter du har spist.

Når vi spiser et måltid med mye raske karbohydrater, øker blodsukkeret hurtig (altså mengden av glukose i blodet) og bukspyttkjertelen må pumpe ut insulin for å få blodsukkeret ned på normalt nivå. Når dette skjer gang på gang, fordi du ofte spiser mat med høyt innhold av raske karbohydrater, kan insulinnivået bli for høyt og blodsukkernivået for lavt. Dermed begynner kroppen å produsere stresshormonet kortisol, som sørger for at cellene gir fra seg glukose for å sikre at særlig hjernen får energi.

Forverrer symptomer ved lavt stoffskifte

Mange av oss er sensitive for lavt blodsukker, og reagerer med skjelvinger og svimmelhet. Den typiske reaksjonen vil være å spise eller drikke noe søtt, for eksempel en sjokolade eller et glass cola. Hvorpå du nærmest umiddlerbart føler deg «normal» igjen fordi hjernen nå har fått det sukkeret den er helt avhengig av.

På sikt er imidlertid ikke dette en god løsning. Fordi både bukspyttkjertelen, som lager insulin, og binyrebarken, som lager kortisol, jobber i høygir, kan disse kjertlene rett og slett bli utslitt. Resultatet kan i verste fall gi diabetes og føre til kronisk utmatthet.

Båd kortisol, insulin og stoffskiftehormonene er knyttet til energiomsetningen i cellene. Når dette samspillet fungerer dårlig, vil du både få mindre energi og dårligere forbrenning. Si det på en annen måte: Du kan både bli trøtt og tjukk.

Slik stabiliserer du blodsukkeret:

Frokost er dagens viktigste måltid. Sørg for at du får i deg både proteiner, fett og grove kornprodukter eller frukt/grønt. En grovbrødskive med egg, frukt og nøtter med yoghurt naturell eller kulturmelk, eller havregrøt med et dryss av nøtter og bær er en god start. Hvis du har dårlig matlyst om morgenen kan en skje yoghurt naturell eller et par mandler være nok til å motvirke blodsukkerfall.

Inkluder protein i snacks og mellommåltid: Et eple og noen nøtter, grovt knekkebrød med makrell i tomat, grønnsakbiter med hummus, en avokado med litt rømme.

Unngå jus som tørstedrikk. Drikk jus fortrinnsvis til maten. Smoothie med både grønnsaker og frukt inneholder fiber, som gjør at karbohydratene ikke tas opp like raskt som i jus.

Velg fullkornspasta og brun ris. Bruk gjerne byggryn istedet for ris. Velg pasta med egg, da proteininnholdet er høyere.

Tenk at halve tallerenen skal bestå av grønnsaker, en fjerdel protein (kjøtt, fisk eller belgfrukter) og en fjerdedel grove karbohydrater.

Kalde kokte poteter inneholder mer resistens stivelse enn varme poteter, og trenerer opptaket av glukose i blodet. Potetsalat kan være et godt alternativ til vanlige kokte poteter.

Velg kaker/godteri med et høyt innhold av nøtter eller mandler framfor hvetemelbaserte kaker.

 

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).