Et kosthold som bidrar til stabilt blodsukker er ekstra viktig for deg som har lavt stoffskifte. Stoffskiftesykdom øker risikoen for både metabolsk syndrom og diabetes type 2, sykdommer som henger sammen med høyt blodsukker over lengre tid.

Slik henger lavt stoffskifte og blodsukker sammen:

Karbohydratene i maten vi spiser brytes ned til sukkermolekylet glukose i fordøyelsesprosessen. Glukose blir så tatt opp i blodet og fraktet ut til cellene for å brukes som energi. Når vi snakker om blodsukker, mener vi altså mengden glukose i blodet. For at cellene skal kunne ta opp glukose, trenger vi insulin. Insulin lages i bukspyttkjertelen. Når blodsukkeret er høyt, vil bukspyttkjertelen lage mye insulin, mens produksjonen går ned når blodsukkeret er lavt.

Både høyt og lavt stoffskifte kan gi høyere blodsukker enn normalt, noe som betyr at bukspyttkjertelen må jobbe hardere for å få sukkeret ut av blodet og inn i cellene. Til slutt risikerer man at den er så «sliten» at den ikke klarer å lage det insulinet kroppen trenger. Det er dette som er diabetes type 2.

Hvordan kan du stabilisere blodsukkeret når du har lavt stoffskifte?

Raske karbohydrater; som kaker, boller, loff og hvit ris, gir en rask og høy stigning i blodsukkeret, med påfølgende brått fall. Du bør altså unngå dette til hverdags.

Prøv å inkludere mest mulig av følgende i kostholdet:

  • Grove kornprodukter. Velg det groveste brødet (eller bak helst selv), fullkornspasta og naturris. Bruk gjerne bokhvete eller byggryn istedet for ris.
  • Rikelig med frukt og grønnsaker. Tenk at halve fatet, uansett måltid, bør bestå av noe grønt.
  • Nøtter, mandler og frø. Spis som snacks, eller bruk i salater.
  • Linser, bønner og kikerter. Bruk som tilbehør til middag istedet for potet, eller i salater og supper.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).