LAVT STOFFSKIFTE

Lavt stoffskifte eller høyt stoffskifte skyldes at skjoldbruskkjertelen produserer for lite eller for mye av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Hvis du har høyt stoffskifte vil du vanligvis i første omgang få medisiner som demper produksjonen av disse hormonene. Hvis du har lavt stoffskifte får du tyroksin i tablettform.

Både høyt og lavt stoffskifte skyldes oftest autoimmun sykdom. Det betyr at kroppens immunsystem angriper friske celler. I likhet med de fleste andre autoimmune sykdommer, kan kosthold- og livsstilendringer ofte redusere symptomene, gjøre at du føler deg bedre og får bedre livskvalitet, og noen ganger føre til at du blir helt frisk.

 

Slik kan du føle deg friskere, sunnere og få mer energi:

  • Sørg for at kroppen får i seg nok av alle næringsstoffene
  • Styrk tarmhelsen
  • Styrk immunsystemet
  • Unngå kronisk stress

 

Tove er ei hærli dame med masse kunnskap og stor formidlingsevne! Jeg har gjennomført et tidligere onlinekurs, Toves detox-kurs og er kjempefornøyd! Tove var tilgjengelig hele tiden underveis og rådene hun ga var kloke, morsomme og motiverende.

Tove Lill Karlsen, Trondheim

Her er jeg, tidlig i 20-årene. Antageligvis hadde jeg allerede da høyt stoffskifte. Et par år seinere, da skjoldbruksskjertelen var utslitt etter å ha gått i høygir i lang tid, fikk jeg diagnosen lavt stoffskifte. Jeg var 25 år, hadde en hektisk jobb som nyhetsreporter i Dagbladet, røykte en pakke sigaretter om dagen, drakk bøttevis med kaffe og hadde et høyt alkoholforbruk. I tillegg spiste jeg veldig usunt: Jeg droppet frokost, kjøpte en bagette eller noen boller utpå formiddagen hvis jeg ble sulten, spiste mye kantinemat eller ferdigmat og minimalt med frukt og grønnsaker. Jeg var hyperstressa, jobbet skift og mer overtid enn Arbeidstilsynet ville godta, pluss at jeg slet med søvnen.

Er det rart jeg ble syk?

I tillegg til lavt stoffskifte, fikk jeg påvist en godartet svulst på hypofysen, et prolaktinom. Jeg ble satt på tyroksin, og fikk beskjed om å ta pillene resten av livet. Svulsten forsvant etter at jeg begynte med medisin, men symptomene på lavt stoffskifte ble bare verre, særlig etter at jeg hadde fått barn (ved hjelp av hormonbehandling). I en periode hadde jeg igjen høyt stoffskifte.

Slik ble jeg frisk fra lavt stoffskifte

I 1993 sluttet jeg i jobben som journalist, og flyttet til Hellas, hvor jeg giftet meg og fikk to barn med halvannet års mellomrom. Som nevnt, slet jeg fortsatt med sykdommen etter at jeg fikk barn, men da den tøffe småbarnsperioden gikk over, begynte jeg også å få det bedre. Jeg hadde tatt mange grep:

  • Sluttet å røyke.
  • Spise bedre. Jeg begynte å lage all mat fra bunnen av. Jeg spiste den typiske Middelhavskosten, med et høyt inntak av grønnsaker, frukt, belgfrukter, fisk, sjømat og sunne fettsyrer, som olivenolje, frø og nøtter. Forekomsten av autoimmune sykdommer, som lavt stoffskifte, er mye lavere blant folk som føler den tradisjonelle Middelhavsdietten (les mer her.)
  • Jeg stresset mindre. Selv om jeg opplevde småbarnsperioden som svært stressende, fikk jeg likevel en roligere hverdag med mindre press enn jeg hadde hatt i mine ti år som nyhetsjournalist.
  • Yoga og meditasjon. Dette bidro til å senke nivået av stresshormoner ytterligere. Stresshormonene påvirker også skjoldbruskkjertelens funksjon.
  • Uteliv. I ungdomsårene var uteliv synonymt med å fly fra bar til bar. Nå handlet det om å jobbe i hagen, gå turer og strandliv.

I 2006 sluttet jeg med tyroksin. Siden da har stoffskiftet mitt vært normalt.

Jeg elsker å kunne bruke mine egne erfaringer og kunnskap som ernæringsfysiolog for å hjelpe også deg til å få det bedre.

lavt stoffskifte kosthold

LEV GODT MED LAVT STOFFSKIFTE

Kosthold- og livsstilsendringer kan gi deg energien tilbake. Etter over 20 år med medisiner ble jeg pillefri. Få mine tips i denne gratisguiden.