Dette er en libanesisk linsegryte, laget med masse spennende krydder og karamellisert løk. Fordi både linser og ris får koke lenge sammen med alt krydderet, forsvinner litt av den «jordaktige» smaken på brune linser som ikke alle er like begeistret for. Karamellisert løk og massevis av frisk persille setter en ekstra spiss på denne retten. Server gjerne med yoghurt naturell ved siden av (eller lettrømme).

I disse førjulstider blir det ofte mange tunge kjøttmåltid, og faren for å gå lei før julaften er absolutt tilstede. Linsegryte et godt alternativ som en varm og mettende vegetarmiddag. Belgfrukter er en viktig proteinkilde i Middelhavskosten, verdens sunneste diett. Du trenger verken bli veganer eller vegetarianer på heltid, men å spise mer plantebasert har både du og kloden godt av.

Oppskriften er middag til fire personer.

 

Til libanesisk linsegryte trenger du:

3 dl brune eller grønne linser
3 rødløk, i tynne skiver
2 dl ris
Olivenolje
Saft fra en halv sitron
En teskje spisskummenfrø
1/2 teskje pepperkorn, knust røft i morter
1/2 kanelstang
1/2 teskje spisskummen, pulver
1/2 teskje cayennepepper
Kjøkkenpapir
En stor neve frisk persille (eller koriander)
——————————————————————
Kok linsene til de er myke, cirka 20 minutter. Sil av og sett tilside. Varm olivenoljen i en gryte, og tilsett pepperkorn og spisskummenfrø. Stek i cirka et minutt. Tilsett løken, dryss med salt og stek løken til den er blitt karamellfarget – det tar omtrent 15 minutter. Dekk et fat med kjøkkenpapir, og legg cirka to tredjedeler av løken på fatet så oljen får renne av. Denne løken skal brukes til garnityr. Tilsett spisskummenpulver, cayennepepper og kanelstang i gryta, og la surre med resten av løken i gryta i cirka et minutt. Tilsett risen og rør. Tilsett linsene og 7 desiliter vann. La koke under lokk til alt vannet er absorbert og risen er myk. Hvis det er for mye vann lar du den koke litt til. Hvis ikke risen er ferdig tilsetter du litt til vann.
Dander ris- og linseblandingen på et serveringsfat, hell over saften av en halv sitron og pynt med den karamelliserte løken og finklippet koriander eller persille.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).