Løvetannsalat, altså salat av det mange ser på som et ugress.

Da min greske eksmann først besøkte meg i Trondheim, en vakker og lys junimåned for mange år siden, var han sjokkert over alle de flotte grøntområdene ved Marinen og Festningen. Ikke fordi de var så vakre, men fordi her bugnet det av de flotteste løvetannblad – og ikke et menneske sto med rompa i været og plukket!

Her i Hellas, som i mange Middelhavsland, regnes horta, ugress, som en delikatesse. Selvfølgelig er det en fordel i krisetider – og de har landet opplevd mange av gjennom historien, at man kan gå ut og plukke mat gratis. Men horta har også litt status hos alle blokkbeboerne i byene, ettersom det ikke er bare bare å få tak i ugress som ikke er forurenset.

Tidlig vår og sommer har vi mer enn nok i hagen. Og NÅ er det sesong hjemme i Norge – så ut og plukk løvetannblad til sommerens deiligste salat!

Slik høster du blad til løvetannsalat:

Til løvetannsalat plukker du de friskeste, nyeste bladene – der hvor det ikke har kommet blomst ennå. Bruk kniv og skjær av akkurat ved rotfestet – en liten bit av rota må gjerne bli med. Legg bladene i en stor balje/bøtte eller i vask og fyll godt på med vann. La stå en stund så all jord og skitt synker til bunnen. Skyll bladene godt og fjern blad som er visne.

Slik lager du løvetannsalat:

Pakk bladene tett sammen i en gryte og fyll på vann så de dekkes (de krymper kraftig under koking). Dryss på salt. La koke til stilkfestet er mykt. Bladene skal bli myke, men ikke brune! Sil av og klem godt ut vannet. Legg i en bolle og hell over en dæsj olivenolje og masse ferskpresset sitronsaft. Krydre med salt.

Løvetannblad er kjent for å rense levera.

Og barn blir veldig pene når de pyntes med løvetannkranser!

_MG_8112

Inspirasjon fra

Middelhavet –

RASKERE ENN TORO

sunn enkel middag

 

 

La Middelhavsmaten komme til deg. Få oppskriftshefte med 5 sunne, enkle og deilige middager som er raskere å lage enn ferdigmat.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg nå og da sender deg eposter med oppskrifter, mattips og info om kurs og bøker.